Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia şi Qatarul neagă inchiderea bazei turceşti din Qatar

turcia, qatar

Ankara şi Doha au exclus vineri închiderea unei baze militare turceşti din Qatar, închidere cerută de către vecinii emiratului din Golf, care au impus Qatarului o serie de sancţiuni acuzându-l că susţine terorismul, relatează AFP. Subiectul referitor la criza din Golf s-a aflat în centrul unei convorbiri pe care şeful diplomaţiei qatareze, şeicul Mohammed ben Abderrahman Al-Thani, a avut-o vineri dimineaţa la Ankara cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul, care au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuză Doha că le acordă sprijin activ islamiştilor extremişti, că se află în spatele acţiunilor de destabilizare în regiune şi că procedează la o apropiere cu Iranul şiit, marele rival al regatului saudit sunnit. Ele au transmis autorităţilor de la Doha o serie de cereri pentru a pune capăt crizei, cereri printre care figurează închiderea televiziunii Al Jazeera, diminuarea relaţiilor cu Iranul sau închiderea bazei turceşti din Qatar. ''Repetăm că este inacceptabil ca închiderea bazei turceşti să facă parte dintre aceste cereri'', a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă cu ministrul qatarez, conform Agerpres.

''Acordurile pe care Qatarul le-a încheiat nu vor putea fi puse în cauză atât timp cât ele respectă dreptul internaţional. Nici o ţară nu are dreptul de a ridica problema privind baza turcească şi cooperarea militară dintre Qatar şi Turcia din moment ce această cooperare are loc prin respectarea dreptului internaţional'', a afirmat şeful diplomaţiei qatareze. Cavusoglu a indicat printre altele că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan intenţionează să meargă în curând în Golf, în cadrul eforturilor sale destinate să pună capăt crizei. Turneul său va include Arabia Saudită, Qatarul şi Kuweitul, principalul mediator dintre cele două tabere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.