Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turkmenistan: O statuie din aur a președintelui a fost dezvelită

O impozantă statuie de aur a preşedintelui turkmen în exerciţiu, Gurbangulîi Berdîmuhamedov, a fost dezvelită luni la Aşhabad, iniţiativă care aminteşte de cultul personalităţii promovat deja de predecesorul său în fruntea Turkmenistanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Statuia de 21 de metri înălţime îl reprezintă pe preşedintele turkmen în vârful unei stânci, pe calul său favorit, Akkan, şi ţinând un porumbel în mâna dreaptă. Statuia o aminteşte pe cea de bronz a ţarului rus Petru cel Mare de la Sankt-Petersburg, transmite luni AFP.

Turnat în bronz şi acoperit cu foiţă de aur, monumentul este primul ridicat în cinstea lui Berdîmuhamedov. Predecesorul său, Saparmurat Niazov, îşi făcuse şi el o statuie de aur care se află în prezent într-o suburbie a oraşului Aşhabad.

Fost dentist, Gurbangulîi Berdîmuhamedov a venit la putere în 2006, după moartea lui Niazov, care promovase un adevărat cult al personalităţii şi rebotezase lunile anului după cele ale unor membri ai familiei sale. El a scris şi o 'carte a sufletului', care trebuia învăţată pe de rost de elevi.

La inaugurarea statuii, la care şeful statului nu a asistat, preşedinta Parlamentului turkmen, Akdja Nurberdieva, a spus că monumentul a fost realizat la cererea 'oamenilor simpli, a unor colective profesionale şi organizaţii publice', scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.