Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turul 2 în Moldova. Ce joc va face Plahotniuc?

plahotniuc

Mai sunt opt zile până la turul 2 al alegerilor din Republica Moldova. Igor Dodon sau Maia Sandu? Aceasta este întrebarea multora. Maia poate să îl învingă pe liderul socialist doar dacă va fi o prezență la vot de peste 60%. Dodon care a obținut 48% în primul tur are avantajul faptului că Usatîi și-a îndemnat propriul electorat să îl voteze. Un rol disproporționat de mare îl va juca, în acest context, Vladimir Plahotniuc, lider de facto al Partidului Democrat din Moldova, „coordonator al coaliției de guvernare” și, probabil, cel mai impopular om din Republică.

Prezența la vot în primul tur a fost mai mică decât la alegerile de acum doi ani și pentru că electoratul PDM a stat acasă. Retragerea lui Lupu a fost privită ca un „cadou otrăvit”, de către Maia Sandu, dar voturile electoratului PDM sunt extrem de necesare candidatei PAS, acum în al doilea tur.

Ce va face PDM? Ce va face Plahotniuc? Își va pune structurile să lucreze pentru Maia? Pentru Dodon? Sau va lăsa jocul la liber? Cam astea sunt întrebările pe care putem să ni le punem acum, mai ales în condițiile în care Maia Sandu are nevoie de orice vot, iar PDM are peste 400 de primari care pot mobiliza activul de partid.

Înainte de a încerca să dăm un răspuns trebuie văzut ce urmează în viitor și ce atribuții are președintele.

Moldova este o republică parlamentară. Cu alte cuvinte, cine are puterea în parlament formează guvernul și conduce țara. Atribuțiile președintelui sunt pe zona reprezentării, a politicii externe. În privința serviciilor de securitate, Președintele semnează decretul de numire al directorului SIS, după ce este votat în Parlament. Atribuțiile președintelui moldovean, prin comparație, sunt mai puține ca cele ale președintelui român. Un președinte fără forță parlamentară va fi un președinte slab, iar actualul președinte Timofti demonstrează foarte bine acest caz.

Peste doi ani vor fi alegeri parlamentare în Moldova. Atunci va fi adevărata bătălie pentru conducerea Moldovei. Actualul partid de guvernământ condus de Plahotniuc nu mai poate spera la o creștere, ci la o conservare a procentelor actuale.

Ce va face liderul PDM? Maia sau Dodon?

Dodon ar putea fi răul cel mai mare pentru Plahotniuc pe termen lung. Are un partid mult mai solid ca cel al Maiei Sandu, este mult mai ipocrit și mai iresponsabil. Liderul socialist în 2 ani ar putea juca pe cartea ”străzii”. Ar putea veni cu propuneri populiste, măriri de pensii și salarii, ar putea propune tot felul de legi care să nu poată fi acceptate, iar el ar fi primul care ar protesta alături de oameni în stradă. Dodon este extrem de cinic, se joacă cu minciunile și nu are niciun fel de scrupul. În acest mod, ar putea să își ducă PSRM aproape de 50%. Ar câștiga alegerile parlamentare la pas. Abia, atunci ar putea să schimbe și drumul european al Moldovei, având majoritatea parlamentară.

Maia Sandu ar fi un președinte responsabil. Ar fi o opozantă a actualei guvernări, dar în termenii Constituției, fără a o depăși. Partidul său ar crește, dar realist vorbind, PAS este o construcție datorată liderului și nu organizării teritoriale. La nivel de partid, probabil, Andrei Năstase va încerca să preia și partidul Maiei.

Despre Andrei Năstase s-a vorbit mult, nu este pe departe ceea vrea să pară, iar timpul va dovedi acest lucru.

Conducerea SIS

... este zona cea mai delicată. Dodon are un avantaj prin legăturile pe care le are cu Moscova. Probabil, va încerca să readucă serviciul secret moldovean, din nou, la remorca FSB și asta pentru a putea conduce discreționar țara, pentru a avea informații cu care să își „lichideze” opozanții politici.

Maia Sandu cunoscută pentru corectitudine și faptul că are susținerea UE ar încerca să reformeze SIS-ul și să îl facă un serviciu de tip occidental.

Pentru a putea controla cu adevărat serviciul secret, trebuie însă să ai și majoritatea parlamentară. Doar așa poți să îți numești propriul om la conducere.

Vest versus Est

Influențele asupra Președintelui pot veni de la Est sau de la Vest. Cu alte cuvinte, în situații extreme, presiunea internațională poate veni de la Berlin sau Washington sau de la Moscova. Dodon ar putea fi tras de mânecă de către Putin. Maia de către Merkel.

Acesta este un element pe care Plahotniuc va trebui să îl ia în calcul, mai ales după ce a deranjat Moscova în momentul în care partidul său a votat pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE și depărtarea în acest mod de zona estică.

Concluzii

Dodon este un pericol pe termen lung, un pericol major. Maia ar putea fi un președinte mult mai convenabil lui Plahotniuc. Desigur, acestea sunt elemente de analiză, care pot intra sau nu în calcul liderului PDM.

Vlad Plahotniuc a fost principala țintă a atacurilor celor doi candidați atât în turul unu cât și în turul 2. Jocul geo-politic a fost lăsat ca temă secundară, chiar și acum. Ne place, nu ne place, Plahotniuc poate influența alegerile. Acest lucru trebuie înțeles de toată lumea.

Liderul PDM poate adopta și varianta în care nu își va mobiliza rețelele partidului, nu va pune primarii să mobilizeze activul, va adopta o situație de neutralitate completă, dar asta înseamnă să îl lase pe Dodon cu actualul avantaj ceea ce ar putea fi varianta cea mai rea. Atât pentru Moldova cât și pentru el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.