Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tusk anunță progrese în negocierile cu Marea Britanie

donald tusk

Presedintele Uniunii Europene (UE) Donald Tusk a anuntat vineri dimineata "unele progrese" în negocierile dintre Marea Britanie si liderii celorlalte 27 de state la Bruxelles, dupa 15 ore de discutii, dar a adaugat ca "mai sunt multe de facut", relateaza BBC News online, potrivit Mediafax.

Tusk a avut o serie de întâlniri informale cu David Cameron si alti lideri dupa reuniune, iar lucrarile summitului urmeaza sa fie reluate vineri.

Disensiunile cu privire la propunerile Marii Britanii sunt mai profunde decât se anticipa, noteaza BBC.

Potrivit unor surse guvernamentale britanice, Cameron si Tusk au plecat de la negocieri la ora locala 5.30 (6.30, ora României) si urmeaza sa revina la ora locala 9.00 (10.00, ora României).

În a doua zi a reuniunii, vineri, Cameron va încerca sa obtina acordul pe care-l doreste înainte sa organizeze un referendum pe tema ramânerii sau nu a Marii Britanii în UE.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, citata de Rueters, ca a devenit "clar ca un acord nu va fi usor pentru multi, dar ca exista vointa în acest sens".

Prima sesiune a Consiliului Uniunii s-a încheiat joi fara sa se ajunga la un acord asupra mai multor probleme, iar surse europene au declarat ca reuniunea a fost "intensa si contructiva", toate statele participante exprimându-si dorinta ca Marea Britanie sa ramâna în blocul european, însa unele dintre ele si-au exprimat o serie de îngrijorari.

"Ne asteptam la acest lucru", a declarat o sursa europeana, care a adaugat "însa speram ca unele sa fie mai putin critice".

Un acord este posibil în a doua zi a summitului, însa "discutiile pot continua toata ziua" de vineri, potrivit corespondentului BBC Chris Morris.

Potrivit unei surse europene, cinci sunt aspectele asupra carora nu s-a ajuns la un acord, si anume modul în care vor fi modificate acordurile UE, câte state europene pot limita ajutoarele acordate migrantilor europeni, cât timp poate impune un stat aceste limitari, daca limitarea ajutoarelor pentru copiii migrantilor europeni pot fi aplicate retrospectiv si daca sa fie modificat principiul unei uniuni "tot mai strânse".

"Vom încheia un acord la acest summit numai daca se înregistreaza progrese fata de situatia de la (ora locala) 20.30 (21.30, ora României)", declara joi seara o sursa guvernamentala britanica. "Daca nu, nu vom avea un acord la acest summit. Ne asteapta un efort în noaptea de (joi spre vineri) si va trebui sa vedem progrese reale", adauga sursa citata.

Era neclar daca era vorba despre o "exagerare sau despre o dezamagire reala" fata de lipsa unor progrese, comenta un editor BBC.

Oficiali europeni si-au exprimat optimismul, anterior, dupa ce presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker s-a declarat "destul de încrezator" în cadrul summitului, iar Tusk a subliniat ca este un summit de la care se asteapta "totul sau nimic".

Cameron declara joi, la sosirea la Bruxelles, ca va "lupta pentru Marea Britanie. Daca vom putea obtine un acord bun, îl voi accepta. Dar nu voi accepta un acord care nu ne ofera ceea ce avem nevoie".

Critici euroscepici ai premierului au catalogat acest proces drept o "înselatorie", apreciind ca chiar daca ar fi acceptate reformele pe care Londra le propune, ele nu vor permite Marii Britanii sa blocheze legislatia europeana pe care nu o doreste si nu vor afecta amploarea migratiei.

Lucrarile summitului urmeaza sa se reia la ora locala 11.00 (12.00, ora României).

În cazul în care David Cameron obtine un acord, el va reveni la Londra cât mai rapid posibil si va convoca o reuniune de urgenta a Cabinetului în vederea stabilirii pozitiei pe tema unei ramâneri a Marii Britanii în UE. Ministrii care doresc iesirea tarii din blocul european vor putea sa-si exprime opiniile.

Ulterior, premierul britanic ar putea sa anunte data referendumului pe aceasta tema pe care l-a promis.

El mai are o sansa sa obtina un acord la urmatorul summit UE, prevazut pe 17 martie. Potrivit unor surse, un summit special ar putea avea loc, de asemenea, la sfârsitul lui februarie.

În cazul în care premierul britanic obtine un acord în februarie sau martie, referendumul poate avea loc cel mai probabil pe 23 iunie, scrie BBC, adaugând ca scrutinul poate fi organizat totodata pâna la sfârsitul lui 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.