Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucidere din culpă! Prima persoană urmărită penal după decesul fotbalistului Ekeng

twitter.com
Patrick Ekeng

Ancheta în cazul morţii fotbalistului Patrik Ekeng de la Dinamo merge mai departe. După aproape două luni de anchetă in rem, asupra faptelor, o primă persoană este pusă sub urmărire penală.

Doctorul Mihaela Duţă de pe ambulanţa Puls a fost pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă. Aceasta va fi judecată în stare de libertate, informează Gazeta Sporturilor. Medicul a fost chemat în această dimineaţă la Parchet şi, în urma rezultatelor de la IML şi a tuturor datelor strânse de Poliţie, s-a decis punerea sub acuzare. Este prima persoană acuzată după moartea fotbalistului dinamovist, dar investigaţia continuă.

Mijlocașul Patrick Ekeng, 26 de ani, s-a prăbușit pe gazon în minutul 70 al meciului Dinamo-Viitorul, 3-3 scor final, fără să fie lovit. Intrase pe teren de 7 minute. Acesta a decedat la spital, după o oră și 30 de minute de încercări de resuscitare.

UPDATE - OFICIAL:

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 29.06.2016 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta DUȚĂ ELENA MIHAIELA, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul unui serviciu de ambulanţă privat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, măsură ce i-a fost adusă la cunoştinţă suspectei în cursul acestei zile.

Pe baza probatoriului administrat în cauză până în prezent, în sarcina suspectei s-a reţinut că, fără a evalua complet starea pacientului, medicul de urgenţă nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul PATRICK EKENG, medicul DUŢĂ ELENA-MIHAIELA nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului.

În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUŢĂ ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că PATRICK EKENG se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” moartea numitului PATRICK EKENG s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic; din datele medicale puse la dispoziţie nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească; acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire.

În raportul de necropsie se mai reţine faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul aici) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.