Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina, PARALIZATĂ de cel mai mare atac cibernetic din istorie: Ce alt GIGANT rus a fost LOVIT

hacker

Mai multe bănci şi companii ucrainene, precum şi principalul aeroport şi sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marţi ţintele unui atac cibernetic masiv, care a provocat perturbări ale activităţii şi care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria ţării, relatează AFP şi Reuters.

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunţat marţi că reţeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbuşit din cauza unui atac informatic.

Compania care administrează principalul aeroport al capitalei ucrainene a transmis de asemenea că acesta a fost victima unui 'atac de tip spam' care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor.

Citește și: Trump JUBILEAZĂ după decizia Curții Supreme: 'Nu pot lăsa să intre în ţară oameni care ne vor RĂUL'

Totodată, Banca Centrală a Ucrainei a anunţat într-un comunicat că mai multe bănci şi companii ucrainene au fost ţinte ale unui atac cibernetic care a produs disfuncţionalităţi.

Din cauza acestui atac, pasagerii metroului din Kiev nu au mai putut plăti călătorii cu cardul bancar, iar băncile au fost nevoite să îşi suspende unele servicii pentru clienţi.

Compania Nova Poşta a precizat că atacul a folosit virusul Petya.A, un 'ransomware' (un virus prin care se solicită o recompensă).

Nici Banca Centrală şi nici companiile vizate nu au putut indica originea atacului.

Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus că atacul informatic de marţi este cel mai mare din istoria Ucrainei şi că a fost folosită o versiune modificată a virusului 'WannaCry', care a atacat în luna mai zeci de mii de companii şi organizaţii din întreaga lume.

Citește și: Reacție VEHEMENTĂ a lui Trump în urma concluziilor privind afacerea Rusia: 'Să mi se prezinte SCUZE'

Kievul a mai acuzat în trecut persoane sau grupuri apropiate de guvernul rus că s-ar afla la originea a diverse atacuri cibernetice care au vizat site-uri oficiale ucrainene.

Tot marţi, gigantul rus petrolier Rosneft a anunţat de asemenea că a fost victima unui 'puternic atac informatic' care a vizat serverele sale. Şi producătorul de oţel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.

Însă nu a fost stabilită oficial nicio legătură între cele atacurile cibernetice de marţi din cele două ţări, anunță Agerpres.

Totuşi, o firmă securitate cibernetică din Moscova, Group-IB, a spus că pare să fie un atac simultan coordonat care a avut drept ţinte Rusia şi Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.