Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: Armata şi separatiştii şi-au retras trupele dintr-un oraş situat în estul ţării

Ucraina

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi au anunţat sâmbătă că şi-au retras trupele dintr-un mic oraş situat în estul ţării, în conformitate cu acordul de demilitarizare semnat în septembrie de beligeranţi, relatează AFP. 

"Armata ucraineană şi separatiştii proruşi şi-au retras unităţile la câţiva kilometri distanţă de Zolotoe", în regiunea Lugansk, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Valentin Şevcenko. 

"Unele etape ale procesului de retragere a forţelor şi mijloacelor militare din apropierea oraşului Zolotoe s-au încheiat. Reprezentanţi ai misiunii de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au constatat retragerea", a adăugat el. 

Agenţia oficială de presă a separatiştilor a anunţat, la rândul ei, retragerea luptătorilor proruşi din Zolotoe. 

"Nu a mai rămas niciun soldat înarmat pe poziţiile pe care le ocupau înainte, conform prevederilor acordului de pace de la Minsk", a afirmat comandantul separatist Mihail Filimonenko, citat de agenţie. 

Kievul şi separatiştii proruşi au semnat în septembrie la Minsk un acord de demilitarizare a trei zone pilot din estul Ucrainei, care prevede retragerea armamentului greu şi a combatanţilor din localităţile Stanîcino-Luhanske, Petrovskoe şi Zolotoe. 

Aplicarea acestui acord ar însemna delimitarea unui perimetru de securitate cu dimensiunile de doi pe doi kilometri în aceste trei zone pilot. 

Retragerea trupelor dintr-o altă zonă pilot, satul Petrovskoe, în regiunea Doneţk, nu a avut loc, a făcut cunoscut un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului. 

"Ucrainenii nu şi-au retras trupele. Spun că nu au primit ordinul. Ei iau însă măsuri pentru retragerea forţelor şi mijloacelor militare", a explicat presei un responsabil cu rang înalt al separatiştilor, Eduard Basurin. 

Retragerea trupelor din cea de-a treia zonă pilot, Stanîcino-Luhanske, în regiunea Lugansk, de asemenea nu a început din cauza schimburilor de focuri care nu au făcut victime, potrivit beligeranţilor. 

Acordul de pace de la Minsk prevede pe lângă încetarea imediată a focului şi retragerea întregului armament greu la 15 kilometri de linia de contact, două dispoziţii încălcate frecvent de ambele părţi, afirmă OSCE. 

Estul Ucrainei este pradă unui conflict care a făcut peste 9.600 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014, reaminteşte AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.