Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina limitează folosirea limbii ruse la televiziuni

ucraina si ue

Parlamentul de la Kiev a adoptat marţi o lege care prevede ca trei sferturi dintre programele televiziunilor să fie difuzate în ucraineană, măsură care vizează restrângerea folosirii limbii ruse, transmite AFP. Legea în acest sens, care priveşte canalele publice, a fost susţinută de 269 de deputaţi, 15 s-au pronunţat împotrivă şi 10 s-au abţinut.

Măsura intervine la o săptămână după blocarea mai multor site-uri de internet ruse, între care motorul de căutare Yandex şi reţelele de socializare VKontakte şi Odnoklassniki, foarte populare în Ucraina. Noile reguli obligă posturile naţionale să transmită 75% din emisiuni în limba ucraineană, iar pentru canalele regionale mai mici această cotă va fi de 50%. "Rada Supremă (parlamentul) a arătat încă o dată că este ucrainean şi că este pe cale să elimine rămăşiţele trecutului imperialist sovietic", a salutat evenimentul preşedintele legislativului unilateral ucrainean, Andrei Parubii.

Este de aşteptat ca preşedintele Petro Poroşenko să promulge în scurt timp această lege, care a fost sprijinită de grupul său parlamentar. Majoritatea ucrainenilor vorbesc şi ucraineana şi rusa, dar rusa este folosită mai des în estul ţării, în timp ce locuitorii din vest preferă să vorbească în rusă, notează AFP.

Un deputat din Duma, camera inferioară a parlamentului rus, Ruslan Balbek, reprezentând Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, a denunţat o "cruciadă împotriva limbii ruse". "Elita ucraineană nu a reuşit să distrugă Donbasul (estul rebel, prorus al Ucrainei) şi să blocheze Crimeea şi şi-a găsit un nou duşman - populaţia rusofonă", a declarat Balbek, citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti, conform Agerpres. Rusia şi Ucraina se află într-un război informaţional după anexarea Crimeii, acum trei ani, care a dus la un conflict în estul ucrainean între Kiev şi separatişti proruşi. Kievul acuză Moscova că-i susţine militar pe rebeli, fapt dezminţit de autorităţile ruse. În Ucraina au fost deja interzise mai multe seriale televizate şi filme ruseşti, iar autorităţile ucrainene au blocat de asemenea importul şi vânzarea unor cărţi ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.