Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina: Saakaşvili acuză guvernul de corupţie şi sabotarea reformelor

Saakaşvili

Fostul preşedinte georgian reformator Mihail Saakaşvili, în prezent guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a acuzat guvernul prooccidental de la Kiev că s-a scufundat în corupţie şi sabotează reformele, acuzaţii respinse ca "neadevărate" de prim-ministrul ucrainean, notează AFP. 

"Sub ochii mei, corupţia a luat noi forme şi s-a ridicat la un nivel" superior, a acuzat joi seară Saakaşvili, care a primit cetăţenia ucraineană înainte de a fi numit la sfârşitul lunii mai la Odesa, în sudul Ucrainei. 

La un an şi jumătate de la răsturnarea unui regim prorus considerat foarte corupt şi venirea la putere a prooccidentalilor, "eu nu văd reforme", a deplâns guvernatorul, ale cărui nemulţumiri sunt împărtăşite de mulţi în Ucraina şi în Occident, notează France Presse. 

"Şi motivul pentru aceasta sunt interesele lucrative ale oligarhilor care controlează guvernul ucrainean", a mai acuzat el. "În fiecare zi, eu vorbesc de sabotaj şi nu de la Rusia sau clanurile locale, ci din partea puterii centrale", a asigurat Saakaşvili. 

Prim-ministrul Arseni Iaţeniuk, acuzat de unii experţi pentru ritmul lent al reformelor în Ucraina, nu a întârziat să-i răspundă guvernatorului. 

"Nu este demn ca un fost preşedinte să recurgă la acuzaţii neadevărate", a răspuns el vineri, într-un briefing de presă. 

"Îi înţeleg emoţiile, înţeleg că este greu pentru el. Dar este greu pentru toată lumea... Aceste emoţii şi acuzaţii nefondate aduc apă la moară celor care sunt împotriva reformelor", a estimat el. 

Unii experţi ucraineni au văzut în această intervenţie înflăcărată a lui Saakaşvili începutul campaniei sale pentru postul de prim-ministru ucrainean, chiar dacă el însuşi neagă, mai notează France Presse. 

Saakaşvili, un prooccidental venit la putere în Georgia în 2003 cu Revoluţia Trandafirilor, a condus această fostă republică sovietică din Caucaz timp de un deceniu. 

Criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, Saakaşvili a reuşit însă în zece ani să stopeze corupţia şi să relanseze economia acestei ţări, care a cunoscut după căderea URSS în 1991 un război civil şi prăbuşirea economiei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.