Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina schimbă radical discursul în privința școlilor românești: 'Dacă nu ai destulă pregătire în ucraineană ești condamnat'

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Pentru a calma apele tulburate de noua lege a educației, Ucraina l-a trimis pe șeful diplomației sale în România și Ungaria. Actul legislativ a stârnit un uriaș scandal diplomatic, iar președintele Klaus Iohannis și-a anulat recent o vizită la Kiev. Ministrul Pavlo Klimkin a dat asigurări, la București, că legea nu restricționează învățământul în limba maternă a minorităților și că nu vor exista profesori concediați sau școli închise.

În Ucraina trăiesc peste 400.000 de români. Liderii de la Kiev au croit o lege care va reduce, treptat, învățământul în limba română pentru a favoriza limba ucraineană, acest lucru devenind o lovitură dură pentru românii din această țară.

Citește și: Salariații vor putea lucra de ORIUNDE! Legea pe care o pregătesc ALEȘII - condițiile ce trebuie îndeplinite

La București, și nu numai, opinia generală este că legea riscă să reducă dramatic numărul vorbitorilor de limba română.

”Se spune că suntem gata să închidem unele școli sau să concediem profesori. Dar este invers. Întreaga ideea nu este să îi privăm de educația în limba minorităților naționale. Aceasta se va păstra. Dar va exista un plus de subiecte ucrainene”, spune diplomatul ucrainean, potrivit Libertatea.ro.

Klimkin insistă că actul legislativ a fost promulgat pentru a le da tuturor șanse egale, deoarece minoritarii care nu vorbesc fluent ucraineana sunt defavorizați în carieră.

"Poate cineva fără destulă pregătire în ucraineană să devină ministru de Externe sau de Finanțe în Ucraina, să reprezinte comunități etnice, să aibă succes în politică, să intre în armată sau chiar să fie admis într-o universitate ucraineană? Răspunsul este nu. Dacă nu ai destulă pregătire în ucraineană ești condamnat să-ți petreci viața într-o enclavă”, afirmă ministrul.

Citește și: Veste URIAȘĂ despre Simona Halep înainte de Turneul Campioanelor: Ce a anunțat WTA

Ministrul ucrainean de Externe a venit la București direct de la Budapesta. În Ungaria a avut aceeași misiune. Să-i liniștească pe vecinii Ucrainei și să primească recomandări despre implementarea legii educației.

"Nu suntem interesați să asimilăm oameni. Este vorba despre diversitate. Așa cum ucrainenii locuiesc în România de 800 de ani, sunt români care trăiesc în Ucraina de aproape 800 de ani. Sunt acasă în Ucraina. Printre ei sunt și unii fără suficientă pregătire lingvistică. Avem nevoie de dialog cu voi ca să vedem cum implementăm legea. Am trimis-o la Comisia de la Veneția”, a mai declarat Klimkin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.