Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina şi separatiştii proruşi au încheiat un nou acord de separare a forţelor în zona frontului

sua ucraina rusia

Guvernul ucrainean şi reprezentanţi ai separatiştilor proruşi au convenit miercuri la Minsk un nou acord de separare a forţelor în zona liniei frontului din estul Ucrainei, înţelegere mediată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), transmite agenţia EFE. Zonele din care forţele ambelor tabere s-au angajat să se retragă vor fi localităţile Luganskaia, Petrovskoe şi Zolotoe.

Purtătoarea de cuvânt a delegaţiei ucrainene, Daria Olifer, şi-a exprimat speranţa că în timpul implementării acestui acord cadru vor fi conveniţi parametrii 'unei posibile separări a forţelor de-a lungul întregii linii a frontului'. 'Documentul aduce o diminuare a tensiunilor în zonă şi, de fapt, creează condiţiile ca armele de foc să nu mai poată fi folosite', a adăugat ea. În textul convenit se face referire şi la aplicarea deplină a acordurilor precedente privind retragerea armamentului cu calibrul sub 100 de mm.

Misiunea OSCE s-a angajat să monitorizeze permanent aplicarea acordului în zona celor trei localităţi menţionate. Armata ucraineană şi separatiştii proruşi au încheiat cu o săptămână în urmă un nou armistiţiu, iar a doua zi după ce a această înţelegere a intrat în vigoare miniştrii de externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Frank-Walter Steinmeier, au vizitat împreună zone din Donbas, în estul separatist al Ucrainei. Ei au insistat că autorităţile de la Kiev trebuie să acorde un statut special acestei regiuni, să accepte desfăşurarea de alegeri acolo, precum şi o amnistie pentru toţi combatanţii. Dar responsabilii ucraineni insistă la rândul lor pe aplicarea acordurilor de pace convenite anul trecut la Minsk, în special respectarea încetării focului şi recuperarea de către autorităţile ucrainene a controlului frontierei cu Rusia, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.