Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR, intervenție surprinzătoare în scandalul imens provocat de Ucraina: Kelemen Hunor, solicitare urgentă către Petro Poroșenko

Kelemen Hunor

UDMR intervine în scandalul iscat între România și Ucraina. Kelemen Hunor îi cere preşedintelui Ucrainei să nu promulge noua lege a Educaţiei. De curând. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii educaţiei şi va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române.

”Noua lege a Educaţiei, adoptată marţi în Parlamentul din Ucraina, este împotriva minorităţilor şi în dezacord cu valorile europene. Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă decizia legislativului ucrainean şi îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de comunitatea maghiară din regiunea Transcarpatica şi faţă de comunitatea românească din Ucraina. Considerăm inacceptabilă limitarea educaţiei limbii materne la nivelul preşcolar şi al şcolii primare, precum şi intenţia exclusivismului, prin care se reduc posibilităţile de educaţie în limba maternă pentru minorităţile naţionale”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și: Interceptări explozive: Cum era manipulat sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări pentru decontări făcute fictiv

Șeful UDMR consideră că este vorba despre o încălcare evidentă de drepturi ale unei iniţiative care are un scop clar, ”acela de a bloca dialogul dintre majoritate şi minoritate”.

”Noi, minoritatea maghiară din România, dorim să trăim în această ţară în care ne-am născut, ca factori constituanţi ai statului, ca cetăţeni care generează valori. Dezideratele noastre nu sunt îndreptate împotriva cuiva, au doar scopul continuităţii, al perpetuării comunităţii noastre pe pământul natal. Şi în viitor intenţiile noastre rămân neschimbate. În aceste zile dificile, atenţia noastră este îndreptată spre prietenii noştri maghiari din Transcarpatica şi, nu în ultimul rând, spre prietenii români din Ucraina. Împreună cu organizaţiile care militează pentru apărarea intereselor maghiarilor de peste hotare, cerem preşedintelui Ucrainei să nu promulge noua lege a Educaţiei, să nu accepte nicio propunere de asimilare venită din partea Parlamentului ucrainean”, adaugă Kelemen Hunor, conform Mediafax.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.

Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE, informa dninews.

Citește și: Fost şef ANAF, lovitură DURĂ după rectificarea bugetară: 'De la Ceauşescu încoace, europenii nu au avut mai mari MINCINOŞI'

Decizia Radei a provocat şi îngrijorare din partea Ministerului de Externe care a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învăţământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.

"Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina", arăta Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.