Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR, reacție FULGER, după ce o elevă a fost bătută pentru că vorbea în maghiară la școală

sigla UDMR
UDMR

O elevă de clasa a V-a de la Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu” din Bistriţa a fost agresată de doi colegi de la secţia română a şcolii, în pauza dintre orele de curs, pe motiv că vorbea în limba maghiară cu două colege, potrivit reprezentanţilor UDMR, care "condamnă ferm comportamentul elevilor agresori" şi fac apel către politicienii din România "să renunţe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunităţi".

Citește și: Ce de bani! Ce salariu impresionant are șefa Vodafone România și ce „primă” de instalare a primit

Într -un comunicat de presă transmis sâmbătă, reprezentanţii UDMR Bistriţa-Năsăud spun că incidentul a avut loc joi şi că eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secţia română a şcolii au agresat-o verbal şi fizic.

"Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbeşte foarte bine şi limba română. Ulterior, băieţii au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară. Uniunea Democrată Maghiară din România şi organizaţia UDMR Bistriţa-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori şi au luat legătura cu părinţii fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne iniţiate de conducerea şcolii", afirmă reprezentanţii UDMR.

Ei spun că este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităţilor dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare şi susţin că în ultimele luni "presa românească şi politicienii au incitat în permanenţă la ură împotriva comunităţii maghiare". Liderii UDMR mai susţin că instigarea la ură are un preţ mult prea mare şi poate avea oricând consecinţe neprevăzute.

"De data aceasta, într-un oraş în care, de altfel, românii şi maghiarii convieţuiesc în relaţii paşnice în viaţa de zi cu zi. Deşi se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass-media română, cât şi o parte a zonei politice au un anumit rol şi o responsabilitate în ceea ce priveşte provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanenţă la ură împotriva comunităţii maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România. Din nefericire, realitatea o dovedeşte, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu uşurinţă la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preţ mult prea mare şi poate avea oricând consecinţe neprevăzute", se mai menţionează în comunicatul de presă transmis de UDMR, care face apel către politicieni şi presă "să renunţe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunităţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.