Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a decis PRELUNGIREA sancţiunilor dictate împotriva Crimeii

sputnik
crimeea

Uniunea Europeană şi-a reînnoit luni pentru un an sancţiunile impuse Crimeii după anexarea acesteia de către Rusia în martie 2014, sancţiuni ce interzic investiţii europene în peninsulă şi importul de produse locale în UE, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cele 28 de state membre UE urmează să reînnoiască în următoarele săptămâni sancţiunile economice împotriva Rusiei, vizând bănci, companii petroliere şi din domeniul apărării, decretate în vara 2014 ca reacţie la presupusul sprijin al Moscova la ofensiva rebelilor separatişti în estul Ucrainei, scrie sursa citată.

Citeşte şi: Aşa ceva nu vezi în fiecare zi. Preşedintele a fost PRINS cu viespea-n gură - VIDEO

Acest subiect ar urma să fie discutat de către şefii de stat şi de guvern europeni în cadrul summitului lor de joi şi vineri de la Bruxelles, în timp ce o recrudescenţă a conflictului, soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani, s-a înregistrat în această primăvară.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel - ale căror ţări au intermediat acordurile de la Minsk destinate să pună capăt conflictului - ar urma să-şi informeze omologii despre situaţia de pe teren şi să "recomande" reînnoirea sancţiunilor, potrivit unei surse diplomatice.

Fierb apele din Golf. Armata turcă A AJUNS în Qatar - VIDEO

De la instituire, aceste sancţiuni, care au înrăutăţit relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova, au fost prelungite periodic pe un termen de şase luni. Acestea vizează de asemenea 150 de personalităţi, între care apropiaţi din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, incluse pe "lista neagră" a UE, în privinţa cărora acţionează interdicţia eliberării de vize şi blocarea activelor în bănci europene.

Sancţiunile la adresa Crimeii, peninsulă ucraineană a cărei anexare de către Rusia europenii refuză să o recunoască şi o consideră "ilegală", au fost prelungite luni până la 23 iunie 2018.

Citeşte şi: Moscova, ultimul avertisment pentru americani: 'NU atacaţi armata siriană!'

"Aceste măsuri se aplică şi cetăţenilor UE şi companiilor cu sediul în UE. Acestea sunt limitate la teritoriul Crimeii şi a Sevastopolului", a indicat Consiliul, care reprezintă cele 28 de state membre, într-un comunicat.

Acestea vizează în special "importul de produse provenind din Crimeea şi Sevastopol în UE", precum şi "investiţiile în Crimeea şi Sevastopol". Niciun european şi nicio societate cu sediul în UE nu pot achiziţiona bunuri imobiliare sau finanţa companii acolo".

De asemenea, activităţile turistice în Crimeea şi Sevastopol sunt interzise, iar navele de croazieră europene "nu pot face escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepţia situaţiilor de urgenţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.