Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE anunţă eforturi mari pentru a diminua sosirea de migranţi africani

europa ue sparge tandari

Liderii din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) ar urma să facă apel joi, la summitul de la Bruxelles, la desfăşurarea ''mai multor eforturi'' pentru a diminua sosirea de migranţi africani ilegali şi de a accelera repatrierea lor, în cadrul unor acorduri cu ţări-cheie din Africa, relatează AFP. După acordul încheiat cu Turcia în martie, care a dus la diminuarea drastică a sosirii de migranţi în Grecia, UE caută să încheie şi alte acorduri cu privire la migraţie cu cinci ţări considerate prioritare în Africa (Niger, Nigeria, Etiopia, Mali şi Senegal).

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, le-a prezentat joi liderilor din ţările UE un prim bilanţ al pregătirilor acestui acord, estimând că s-au înregistrat deja ''mai multe progrese în ultimele luni decât în ultimii ani''. Potrivit unui proiect de concluzii al summitului desfăşurat la Bruxelles, document consultat de AFP, liderii vor ca dna Mogherini să le prezinte la viitorul summit, în decembrie, ''primele rezultate obţinute în termeni de sosiri şi repatrieri''. ''Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a reduce numărul de migranţi ilegali, proveniţi îndeosebi din Africa, şi de a ameliora rata de repatrieri'' de migranţi care nu pot pretinde statutul de refugiat în Europa, se spune în textul documentului.

Ei fac apel totodată să se folosească drept pârghii toate ''instrumentele şi mijloacele pertinente'' la nivel european, ''inclusiv în materie de dezvoltare şi comerţ'', potrivit documentului. Ruta migraţiei via ţărmurile libiene a redevenit principala cale către Europa în ultimele luni, după ce s-au oprit traversările pe Marea Egee. Presiunea nu slăbeşte asupra Italiei, unde peste 142.000 de migranţi au sosit de la începutul acestui an, potrivit datelor difuzate la începutul lunii octombrie de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.