Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE aplică o AMENDĂ RECORD gigantului american Apple. Reacția FERMĂ a companiei

economictimes.indiatimes.com
apple

Grupul informatic american Apple a anunțat marți că va face recurs la decizia Comisiei Europene cu privire la acordurile fiscale încheiate de Apple cu Irlanda, o decizie pe care o consideră "nefastă" pentru investițiile și locurile de muncă din Europa, informează Reuters și AFP.

Comisia Europeană a cerut marți Irlandei să recupereze de la grupul informatic american Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi, în contul unor 'facilități fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autorităților irlandeze.

"Apple respectă legislația și plătește toate taxele pe care le datorează oriunde operează. Vom face recurs și suntem încrezători că decizia va fi inversată", a informat compania americană într-un comunicat de presă. "Argumentul Comisiei nu vizează cât de mari sunt taxele plătite de Apple ci modul în care Guvernul colectează banii. Va avea un efect profund și nefast asupra investițiilor și creării de locuri de muncă în Europa", a adăugat Apple.

Anterior, Guvernul irlandez a anunțat și el că se pregătește să facă recurs la decizia Comisiei Europene. Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a subliniat că poziția autorităților de la Dublin este în continuare aceea că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nici nu a oferit ajutoare de stat. "Decizia CE nu îmi lasă altă opțiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor și a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor", a declarat Michael Noonan.

Șefa DNA, dată pe mâna ANI. Riscă să-și piardă funcția

În urma unei investigații demarate în luna iunie 2014, Comisia Europeană a descoperit faptul că profiturile din vânzările realizate de subsidiarele Apple Sales International și Apple Operations Europe, companii cu sediul în Irlanda, erau alocate "într-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economică". Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple în Europa erau alocate unor "head offices" care existau doar pe hârtie și care nu plăteau taxe nicăieri. Grație acestui tratament preferențial, Apple a plătit în realitate un profit pe companii care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014. În consecință, CE a cerut Irlandei să recupereze de la Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014, în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi.

Sursa: Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.