Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE caută modalități de rezolvare a crizei din Siria

ue refugiati

Ministrii de Externe din cadrul Uniunii Europene vor dezbate luni modalitati de rezolvare a conflictului din Siria, pe fondul îngrijorarilor despre implicarea militara a Rusiei si incertitudinii privind viitorul rol al presedintelui Bashar al-Assad, informeaza agentia de presa DPA în pagina online, potrivit Mediafax.

Conflictul sirian a ucis cel putin 250.000 de oameni din 2011, potrivit ONU. Peste jumatate din populatia tarii de 22,4 milioane de persoane a fost stramutata la nivel intern sau peste hotare.

Anul acesta, agravarea conditiilor în taberele de refugiati a determinat un numar fara precedent de sirieni sa caute azil în interiorul UE, ceea ce a atras dupa sine declansarea celei mai mari crize a migratiei de la al Doilea Razboi Mondial.

Siria "este în criza de mult timp, însa problema migratiei a adus aceasta criza acasa pentru toti cetatenii nostri într-un mod foarte practic si semnificativ", a spus un diplomat UE saptamâna trecuta.

Blocul comunitar sustine eforturile coordonate de ONU privind negocierea unei solutii politice, precum si lupta condusa de o coalitie internationala împotriva gruparii Stat Islamic, care a ocupat teritorii extinse din tara.

Diplomatia internationala din jurul conflictului din Siria a ajuns într-o noua faza pe data de 30 septembrie, când autoritatile de la Moscova au lansat o campanie aeriana care a tintit în aparenta gruparea SI. Cu toate acestea, guvernele din Vest sunt de parere ca Rusia, un aliat al lui al-Assad, tinteste oponenti ai regimului acestuia.

Tensiunile sunt deja mari între Moscova si Bruxelles, în ceea ce priveste conflictul din estul Ucrainei, problema care nu se afla în mod oficial pe agenda discutiilor de luni.

O "recalculare" are loc acum în interiorul UE privind Siria, a spus diplomatul, adaugând: "Nu putem elabora abordarea noastra la aceasta criza limitându-ne la...relatia cu Rusia".

În interiorul Europei, exista un "consens ca al-Assad nu va fi parte din guvernarea viitoare a Siriei", a spus vineri un oficial UE. Unele state membre, inclusiv Germania, considera însa ca acest regim trebuie inclus în negocierile privind viitorul tarii.

"Aranjamentele flexibile de tranzitie" i-ar putea permite lui Assad sa ramâna la putere în timpul "unui stadiu de tranzitie definit în mod clar", a spus diplomatul UE saptamâna trecuta, adaugând ca nu crede ca exista vreun dezacord printre statele membre asupra acestui aspect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.