Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, decizie CONTROVERSATĂ: Criteriile adoptate ar putea să nu fie favorabile României

pixabay.com
diverse, ue, referendum, europa

UE a decis să amâne pentru noiembrie decizia privind mutarea a două agenții importante – Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (EBA) – de la Londra, după Brexit, pentru a le oferi suficient timp liderilor să discute subiectul, arată un document obținut de Politico, scrie profit.ro.

Decizia finală privind agențiile va fi luată prin vot, „în marja Consiliului de Afaceri General din noiembrie”, în baza unei versiuni a criteriilor de mutare care a fost pusă în circulație printre oficiali la summitul UE de joi și care a fost aprobată, ulterior, de liderii UE. Versiunea precedentă nu le dădea liderilor UE șansa să se implice în dezbatere – un semn care arată cât de încărcată politic a devenit discuția.

Candidați din întreg blocul comunitar sunt în cursă pentru a găzdui EMA și EBA, iar țările est-europene, inclusiv România, insistă că este rândul lor să găzduiască o agenție. Pe de altă parte, Franța și Germania vor să atragă, la rândul lor, cele două agenții și s-ar părea, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, că au cele mai mari șanse.

Cum poţi scăpa de pofta de dulce: Alimentele care te pot ajuta să renunţi la zahăr

Pe de altă parte, criteriile aprobate la discuțiile de joi stabilesc că EMA și EBA nu vor fi găzduite de același stat.

În documentul de 23 de pagini, care fixează cerințele pentru găzduirea agențiilor UE, datat din 22 iunie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au modificat procesul decizional, astfel încât țările cu infrastructură bună – o clădire adecvată, o agenție națională a medicamentului care funcționează bine și un aeroport bun – o șansă mai bună.

Acest criteriu ar putea fi împotriva unor țări precum România, Bulgaria, Croația, Cipru sau Slovacia, care nu au deocamdată nicio agenție UE și care și-au exprimat interesul în EMA sau EBA

Versiunea finală a documentului stipulează și că mutarea celor două agenții europene, din cauza Brexit, reprezintă o circumstanță extraordinară și constituie „un precedent pentru amplasarea agențiilor în viitor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.