Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE i-a încredinţat lui Michel Barnier mandatul de a iniţia negocierea Brexitului

Brexit

Cele 27 de state ale Uniunii Europene (fără Marea Britanie) au adoptat luni mandatul de negociere pe care-l încredinţează negociatorului-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, în vederea desfăşurării tratativelor cu Marea Britanie pentru convenirea condiţiilor retragerii acesteia din blocul comunitar, transmite AFP. 'Uniunea Europeană cu 27 de state adoptă oficial liniile directoare ale negocierilor pentru Brexit, desemnează Comisia ca negociator şi autorizează deschiderea negocierilor', a anunţat pe Twitter preşedinţia malteză a Consiliului UE, conform Agerpres.

Mandatul acordat de către statele membre este 'ferm şi clar', a scris tot pe Twitter negociatorul-şef adjunct, Sabine Weyand. Numit negociator-şef pentru Brexit la o lună după referendumul prin care britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană, Michel Barnier şi-a format deja echipa şi efectuează numeroase vizite în cele 27 de state pentru a se întâlni cu liderii statelor membre. Liniile directoare ale acestor tratative, care schiţează poziţia ce va fi susţinută la discuţiile cu guvernul britanic, precum şi obiectivele care vor fi urmărite de blocul comunitar în cadrul acestor negocieri, au fost aprobate de liderii europeni la summitul extraordinar desfăşurat pe 29 aprilie la Bruxelles.

Atunci au fost stabilite trei dosare pe care blocul comunitar le doreşte soluţionate pentru o retragere 'ordonată' a Marii Britanii din UE, respectiv drepturile cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie, precum şi ale britanicilor din statele UE, soluţionarea chestiunilor financiare şi clarificarea situaţiei noilor frontiere externe, mai ales a celei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Europenii doresc o negociere 'în etape', prima etapă fiind rezolvarea 'deconectării' Marii Britanii de Uniune şi abia apoi convenirea cadrului viitoarei relaţii între blocul comunitar şi această ţară. În declaraţiile date presei după ce a primit mandatul de negociere, Michel Barnier a declarat că doreşte să înceapă efectiv tratativele cu Londra în săptămâna care începe cu data de 19 iunie, după alegerile legislative anticipate programate în Marea Britanie pentru 8 iunie, iar pe 22 iunie să prezinte primul raport liderilor europeni în cadrul Consiliului European.

Pe lângă situaţia legală a imigranţilor comunitari, unul dintre punctele cele mai delicate ale negocierilor va fi cel al sumelor pe care Marea Britanie le va achita în contul angajamentelor deja asumate în cadrul UE. Conform unor estimări neoficiale, blocul comunitar ar urma să ceară Londrei circa 60 de miliarde de euro, dar premierul Theresa May a exclus posibilitatea să plătească o asemenea sumă şi a evocat posibilitatea unei retrageri din UE fără niciun acord dacă nu se va ajunge la un compromis. De asemenea, Marea Britanie cere ca negocierea viitoarei relaţii cu UE să se desfăşoare în paralel cu negocierea condiţiilor retragerii din blocul comunitar. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat, într-un interviu acordat în weekend publicaţiei Sunday Times, că un refuz al celor 27 de a negocia un acord comercial până când Londra nu-şi plăteşte 'factura' riscă să provoace o criză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.