Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE își lansează cel mai AMBIȚIOS proiect: Se pregătește să consolideze Europa Apărării

UE Uniunea europeana

Douăzeci şi trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii, punând bazele unei aşa-numite uniuni a apărării europene, transmite dpa.

Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din 23 de ţări membre au semnat o notificare a intenţiei lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare.

Citește și: Românii care au șocat Spania! Un bărbat și-a omorât fetița de doi ani și a încercat să se sinucidă: Ce a pățit mama copilului - FOTO

După semnarea notificării, o decizie finală de lansare a 'uniunii apărării' este aşteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Participarea la această iniţiativă este voluntară pentru statele UE.

Irlanda, Portugalia şi Malta sunt încă în proces de luare a deciziei de aderare sau nu la acest proiect, în timp ce este de aşteptat ca Danemarca şi Marea Britanie, care au un statut special de opt-out, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE, anunță Agerpres.

Citește și: DEZASTRU în Iran și Irak, Zeci de morți în urma seismului devastator

Uniunea Europeană subliniază că PESCO este complementară cu NATO, organizaţie din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit Reuters, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european şi o reţea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacţie la crize şi pregătiri comune ale ofiţerilor militari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.