Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE ia în calcul noi sancțiuni asupra Coreei de Nord

coreea de nord

Uniunea Europeană are în vedere măsuri suplimentare împotriva Coreii de Nord, după adoptarea miercuri a unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU, în semn de solidaritate cu Coreea de Sud şi Japonia, ambele state parteneri comerciali importanţi ai UE, au declarat diplomaţi europeni, relatează Reuters.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a salutat rezoluţia adoptată în unanimitate de Consiliul de Securitate, care impune o nouă serie de sancţiuni dure împotriva RPDC ca reacţie la ultimul test nuclear şi lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Phenian, afirmând că blocul comunitar îşi va extinde regimul de sancţiuni. 'Există posibilitatea ca Uniunea Europeană să adopte măsuri restrictive suplimentare care să completeze şi să consolideze noile măsuri ONU', au afirmat surse europene sub rezerva anonimatului.

Germania, Franţa, Spania şi Polonia doresc să vadă ce poate face UE în plus în domenii precum finanţe şi asigurări, precum şi blocarea conturilor mai multor nord-coreeni. Germania, unul dintre cele şapte state membre ale UE care au ambasadă la Phenian, doreşte de asemenea o mai bună monitorizare a activităţilor 'non-diplomatice' ale emisarilor nord-coreeni, au declarat surse europene. Deşi se află departe de Europa, Coreea de Nord reprezintă un motiv de îngrijorare pentru NATO şi partenerii comerciali asiatici ai UE.

'Este vorba despre sprijinirea aliaţilor noştri Japonia şi Coreea de Sud, care sunt direct ameninţaţi de agresiunea Coreii de Nord", a declarat un diplomat UE implicat în discuţiile cu privire la măsurile suplimentare. Miniştrii de externe din Coreea de Sud şi Japonia i-au telefonat şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini în ultimele săptămâni pentru a cere o presiune maximă asupra Phenianului.

Însă, presiunea UE asupra statului comunist izolat este limitată pentru că Germania, Suedia şi alte state nu sunt dispuse să rupă legăturile diplomatice cu Phenianul. Suedia, care dispune de o reprezentanţă diplomatică la Phenian din anii 1970, se numără printre statele care oferă ajutor umanitar nord-coreenilor. Schimburile comerciale între Uniunea Europeană şi Coreea de Nord au scăzut la 34 de milioane de euro în 2014 faţă de 300 de milioane de euro în urmă cu zece ani, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.