Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE l-a contactat pe Donald Trump pentru a elimina orice neînţelegere în privinţa acordului cu Iranul

donald trump suparat

Uniunea Europeană a contactat în mod neoficial echipa lui Donald Trump pentru a elimina orice "neînţelegere" pe tema acordului privind programul nuclear iranian, aspru criticat de preşedintele ales al Statelor Unite, a făcut cunoscut marţi o sursă diplomatică europeană, potrivit AFP. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a insistat luni asupra faptului că Uniunea Europeană se va conforma acestui acord "extrem de important" care, în opinia sa, demonstrează că diplomaţia este eficientă.

Semnat în iulie 2015 între Teheran şi cele şase mari puteri mondiale (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), acordul este fragilizat de criticile recurente formulate de Donald Trump. Într-un interviu publicat luni de cotidienele german Bild şi britanic The Times, Donald Trump a declarat că vede în acest acord "unul dintre cele mai proaste acorduri încheiate vreodată, (...) unul dintre cele mai stupide", refuzând totodată să spună dacă îl va pune sau nu în discuţie.

Contactele dintre UE şi viitoare administraţie americană au vizat să explice "valoarea adăugată a acordului", potrivit sursei diplomatice europene, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Sunt multe neînţelegeri. Este vorba despre un acord multilateral: dacă o parte renunţă la acesta, ceilalţi pot face acelaşi lucru", a adăugat sursa, precizând că UE "va acţiona alături de China şi Rusia" în dosarul respectiv. "Considerăm acest acord ca fiind foarte important, pentru că a permis evitarea unei crize majore în regiune", a subliniat sursa europeană, conform Agerpres.

La 16 ianuarie 2016, o mare parte a sancţiunilor internaţionale care au lovit Iranul au fost ridicate în schimbul limitării programului său nuclear, după cum prevedea acordul semnat cu şase luni mai devreme. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a confirmat luni că Teheranul şi-a transferat într-adevăr "toate centrifugele şi echipamentele excedentare de la situl său din Fordo pentru îmbogăţirea uraniului" în situl din Natanz, pentru "stocare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.