Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE lansează un plan de acțiune împotriva finanțării terorismului

comisia europeana

Comisia Europeana prezinta marti ''un plan de actiune'' împotriva finantarii terorismului, plan cerut insistent de catre Franta dupa valul de atentate care a lovit Parisul în 2015, relateaza AFP.

Cei 28 de membri ai executivului comunitar, care se reunesc marti la Strasbourg (estul Frantei), trebuie sa adopte ''un plan pentru a întari lupta împotriva finantarii terorismului'', a confirmat luni purtatorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas. Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis (leton) urmeaza sa informeze media despre acest subiect marti dupa-amiaza la Strasbourg.

Dupa atentatul împotriva redactiei revistei satirice franceze Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015, apoi atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris si Saint-Denis (130 de morti), Franta s-a angajat în mod deosebit pentru luarea rapida de masuri.

Pe 15 ianuarie, în cadrul unei reuniuni ministeriale a UE, ministrul francez de finante, Michel Sapin, aflat în prima linie în legatura cu acest dosar, a cerut din nou Uniunii Europene sa actioneze mai rapid.

În colimatorul Comisiei Europene se afla cartelele telefonice preplatite si monedele virtuale, evocate printre altele de catre comisarul european pentru stabilitate financiara, Jonathan Hill (britanic), potrivit lui Sapin.

Cele doua mijloace de preplata, aduse în discutie din cauza utilizarii lor de catre retelele jihadiste, ar urma sa faca obiectul unui control întarit.

Michel Sapin insista, de asemenea, la jumatate lui ianuarie pentru luarea de masuri privind blocarea de bunuri, estimând ca 'este nevoie de decizii'.

''Planul de actiune'' al UE survine într-un context global de lupta împotriva puterii gruparii Statul Islamic (SI). Pe 17 decembrie 2015, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezolutie având drept scop sistarea surselor de finantare ale jihadistilor.

Rezolutia, elaborata de catre Washington si Moscova, le cere tarilor ''sa actioneze în mod energic si decisiv pentru taierea fondurilor si a altor resurse economice'' ale SI, mai ales petrolul, si sanctionarea ''mai activa'' a sprijinului financiar pentru gruparea jihadista.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.