Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pregătește noi planuri privind imigrația

UE Uniunea europeana

Comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, grecul Dimitris Avramopoulos, a afirmat ca executivul Uniunii Europene (UE) va prezenta saptamâna viitoare noile planuri privind distribuirea refugiatilor între statele membre ale UE, precum si accelerarea expulzarilor nou-sositilor nedoriti, relateaza miercuri agentia Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un interviu pentru Reuters, comisarul european a precizat ca noile sisteme ale UE de procesare a cererilor de azil în Italia, Grecia si, posibil, în Ungaria ar putea include detentia persoanelor ale caror cereri au fost respinse pâna la întoarcerea lor acasa, deoarece guvernele europene se straduiesc sa mentina un echilibru între obligatiile de a oferi refugiu si ostilitatea în rândul opiniei publice fata de imigratia în masa.

Potrivit declaratiilor lui Avramopoulos, Comisia Europeana le va face noi propuneri ministrilor de interne la reuniunea lor de urgenta prevazuta pentru 14 septembrie, la cinci zile dupa ce seful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, se asteapta sa prezinte planurile în Parlamentul European, în cadrul discursului sau anual privind Starea Uniunii miercurea viitoare.

Acest calendar reprezinta o accelerare ca raspuns la cresterea brusca a numarului de imigranti în cursul verii, în timp ce statele membre sunt în disputa cum sa împarta povara reprezentata de nou-sositi.

Avramopoulos a afirmat ca discutiile cu guvernele îl fac sa spere ca ele vor renunta la obiectiile fata de sistemul de distribuire a solicitantilor de azil pe care Juncker l-a prezentat în luna mai si pe care îl va prezenta saptamâna viitoare ca pe un mecanism permanent.

''Majoritatea tarilor doresc sa contribuie. Unele tari care erau putin reticente s-au razgândit, deoarece acum îsi dau seama ca aceasta problema nu este una a altor tari, ci si a lor'', a declarat comisarul european.

În timp ce Comisia Europeana este gata sa-si extinda planurile schitate anterior pentru a aborda criza, Avramopoulos insista ca nu va avea loc nici o schimbare în codul Schengen, care a dus la eliminarea controalelor la multe din frontierele interne ale blocului, în pofida apelurilor la o modificare pentru a preveni ca imigrantii sa se foloseasca de aceste deschideri.

O schema pilot a Comisiei propune relocarea a 40.000 de solicitanti de azil din Italia si Grecia catre alte state UE si primirea a 20.000 de refugiati din afara. În opinia comisarului, odata ce aceasta schema este aplicata cu succes, va fi implementat un sistem permanent.

''Fluxurile (de imigranti) cresc. Întrebarea este: raspundem oare responsabil la propunerea facuta de Comisie? Daca schema se dovedeste functionala, atunci vom avea un sistem permanent în viitor'', a afirmat Avramapopulos.

Laudând Germania, care s-a remarcat acceptând sirieni, pe care de altfel ar fi putut sa-i trimita înapoi în tarile de unde au intrat prima data în UE, Avramopoulos a afirmat: ''Unele guverne trebuie sa înceteze cu iluzia ca ele le vor face loc miscarilor populiste daca fac concesii în politica noastra. Nu, trebuie sa dam dovada de curaj. Aceasta criza este un test decisiv pentru institutiile europene în relatiile lor cu statele membre. Prin aceasta criza, nu trebuie sa urmam calea 're-nationalizarii', deoarece aceasta ar putea fi începutul sfârsitului tuturor acelor realizari pe care noi le-am obtinut în ultimii 50 de ani'', a conchis comisarul european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.