Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE va investi un miliard de euro în proiecte de-a lungul frontierelor externe, inclusiv în România

comisia europeana

Comisia Europeana a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontaliera, care au un buget total de un miliard de euro, prin care vor fi finantate proiecte din 27 de tari, inclusiv România si Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene, aceste programe sunt menite sa sprijine dezvoltarea sociala și economica a regiunilor situate de ambele parți ale frontierelor externe ale UE.

"Cooperarea transfrontaliera este esențiala pentru evitarea crearii unor noi linii de separare. Aceasta noua finanțare va contribui la o dezvoltare regionala mai integrata și mai durabila a regiunilor frontaliere învecinate și la o cooperare teritoriala mai armonioasa în zona frontierelor externe ale UE", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica europeana de vecinatate și negocieri privind extinderea.

"Sunt foarte mulțumita ca Fondul european de dezvoltare regionala poate contribui la apropierea UE de vecinii sai. Programele de cooperare transfrontaliera reprezinta exemple concrete ale modului în care UE acționeaza pentru a-i ajuta pe cetațeni sa faca fața unor provocari comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate și stimulând în același timp competitivitatea economiilor locale", a declarat Corina Crețu, comisarul pentru Politica regionala, potrivit Mediafax.

Acest tip de cooperare transfrontaliera este un element important al politicii de vecinatate a UE, în cadrul caruia se va acorda prioritate proiectelor care susțin dezvoltarea durabila de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferențele dintre nivelurile de trai și abordându-se provocari comune prezente de o parte și de alta a acestor frontiere.

În cazul fiecarui program, țarile participante și-au selectat un numar de pâna la patru prioritați, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul și schimbarile climatice, combaterea saraciei, educația și cercetarea, energia, accesibilitatea și gestionarea frontierelor.

Prin noul pachet vor fi finanțate proiecte din 27 de țari: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Rusia - în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina și Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România și Suedia), precum și Norvegia și Turcia.

Finanțarea este acordata în cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) și al Instrumentului european de vecinatate (IEV). Acordurile de finanțare dintre țarile partenere și UE vor fi finalizate pâna la sfârșitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizeaza ca vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.

De exemplu, prin proiectul "Fluviul curat", la care vor participa România și Ucraina și care beneficiaza de un buget de 3,8 milioane de euro, cooperarea transfrontaliera din cadrul Instrumentului european de vecinatate (IEV) va contribui la pastrarea valorii ecologice în bazinul fluviului Dunarea, prin consolidarea cooperarii în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.