Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Ministrul de Finanţe, modificări de PROPORŢII la impozite. Se anunţă măsuri DURE pentru multinaţionale - VIDEO

AGERPRES
Ionut Misa

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, susţine că impozitul pentru toate veniturile va fi plafonat la 10%. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei de Guvern de joi, 26 octombrie. Mai mult, Mişa susţine că se vor implementa măsuri pentru a evita ca multinaţionalele să-şi mai externalizeze profiturile.

"Impozitul pentru toate veniturile scade de la 16% la 10%, nu doar pentru veniturile din salarii, ci si pentru veniturile din chirii, pensii, dobanzi.Avem 4.85 milioane de salariati care vor plati impozit mai mic pe salarii, sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati un impozit mai mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei si care vor plati un impozit mai mic pe suma care depaseste 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetateni care vor plati impozit mai mic pe activitati independente. Toti romanii care au inchiriat o locuinta sau un teren vor plati mai putin.

De asemenea, se prevede cresterea cu 60% a deducerilor personale pentru romanii cu salarii mici, ceea ce inseamna ca acestia vor ramane cu mai multi bani in mana. Pentru cei cu salariul minim, suma scutita de impozit creste de la 300 de lei la 510 lei, iar in cazul celor care au copii sau alte persoane in intretinere se mai adauga 160 de lei, fata de 100 de lei in prezent.

Contributiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contributiilor de la 39,25 platite azi la un salariu brut, ele vor ajunge la 37, 25%. Asta inseamna mai multe contributii in beneficiul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului. Deci vor fi mai multi bani pentru pensii si sanatate pentru  angajat. Contributiile ramase in sarcina angajatului scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accident, concediu medical.

O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS), contributia pentru sanatate, contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator. Scad contributiile pentru conditile de pensie, pentru conditii deosebite de munca şi pentru contributii speciale de munca (de la 36 la 33%). CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%.

Romanii care desfasoara activitati independente – medicii, notarii, scriitorii, artistii, jurnalistii, avocatii – nu vor mai plati contributii sociale rapotate la sumele obtinute din aceste activitati, ci se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

Pentru 450.000 de firme cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro se va institui un impozit de doar 1% din cifra de afaceri in loc de 16% pe profit cat e in prezent.

Firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune. Agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA decat daca exista probe materiale ca respectivul agent economic a intrat in contact cu firmele evazioniste. In prezent, punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni.

Avem masuri pentru combaterea evaziunii si pentru evitarea taxelor. Se introduce directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale - directiva 1164/2014. Astfel, multinationalele care evitau plata taxelor in Romania nu vor mai putea face acest lucru. Se va introduce un impozit pentru sumele transferate in strainatate, vor fi impiedicate transferurile unor grupuri  de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obtinute prin aranjamente abuzive intre firme.

O alta masura vizeaza confiscarea mijlocului de transport, si aici e vorba de toate mijloacele - masina, camion,vapor, tren - utilizat de cei care fac evaziune cubunuri accizabile, in plus fata de confiscarea marfurilor implicate in evaziune .", a spus ministrul Ionuţ Mişa.

Citeşte şi: ALERTĂ - Lia Olguța Vasilescu anunță CREȘTERI în rafală la pensii, salarii și indemnizațiile de creștere a copilului .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.