Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Guvernul atacă la CCR pensiile speciale ale aleşilor locali

ccr curtea constitutionala

Guvernul atacă la Curtea Constituţională legea care prevede acordarea unor pensii speciale aleşilor locali, a anunţat luni premierul Dacian Cioloş, într-un interviu la Radio România Actualităţi.

Premierul a declarat că, deşi legea a fost declarată neconstituţională de CCR la începutul anului, noua formă adoptată de Parlament nu aduce modificări semnificative.

Senatul a adoptat, pe 21 iunie, propunerea legislativă privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Proiectul a întrunit 101 voturi 'pentru', 6 abțineri și un vot 'împotrivă'.

Potrivit celor adoptate, aleșii locali vor primi pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Această lege va intra în vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Pe 20 ianuarie 2016, judecătorii CCR au decis că legea nu este constituţională. CCR sublinia faptul că în textul legii nu scrie ce anume reprezintă această pensie - o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou. Pe de altă parte, judecătorii au apreciat că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.