Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ - Ministrul Mişa a ANUNŢAT măsurile care promit Revoluţia fiscală - VIDEO

captura TV
Ionut Misa

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a anunţat în şedinţa de Guvern de astăzi, 8 noiembrie, că impozitul pentru toate veniturile va fi plafonat la 10%. Mişa a recitat fără pauză de pe foi măsurile promise şi, potrivit acestuia, Executivul va implementa o directivă menită să evite posibilitatea ca multinaţionalele să-şi mai externalizeze profiturile. Ministrul a anunţat, însă, şi noi elemente care să ducă la combaterea evaziunii fiscale.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - DNA, reacţie BOMBĂ pe modificările la Legile Justiţiei: 'Se impune o poziție FERMĂ, de respingere în bloc a proiectelor'

"Ordonanţa mult discutată care conţine modificări ale Codului Fiscal aduce importante beneficii pentru cetăţeni şi pentru firmele care activează azi în România. Am să fac o prezentare pe scurt. Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit e la 16 la 10% pentru salariaţi, pensionari, DDA, chirii, dobânzi, premii, activităţi agricole si investiţii, cu excepţia dividendelor. Se reduc contribuţiile de la 39,25% la 37.25%. În corelaţie este o a treia măsură care vizează transferul contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajator la angajat.Toate aceste 3 măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani. Contribuţia pentru pensie, de asemenea.

Ordonanţa vizează reducerea contribuţiilor de la 9 la 3:  CAS, CASS şi contribuţia obligatorie pentru muncă. Măsura va reduce birocraţia din punct de vedere fiscal, va reduce costurile efectuate de angajator.

O altă măsură benefică e legată de majorarea salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală şi creşte la 1950 de lei limita până la care deducerea se acordă în sumă fixă.  De la 3000 de lei în prezent e o creştere la 3600 de lei în viitor reprezentând limita maximă pentru deduceri în mod regresiv.

Se acordă deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreţinere, de 500 de lei, iar pentru cele care au persoane în întreţinere, pornesc de la 670 de lei până la 1430 de lei, în funcţie de numărul de persoane aflate în întreţinere.

O altă măsură benefică, spunem noi, chiar dacă nu toată lumea e de acord cu noi : transpunerea directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă asupra funcţionării pieţei interne.

Citeşte şi: CCR a DECIS! Termen pentru cererea lui Tăriceanu pe conflictul din dosarul Belina

Măsura e contestată pentru că doreşte să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între multinaţionalele din România şi firmele mamă din afara ţării, doreşte să împiedice transferul profiturilor din România către alte ţări, pentru că dorească să crească profitul în România şi implicit impozitul pe profit plătit în România. E o măsură  benefică mediului economic românesc, bugetului de stat. E o măsură care în media e neglijată, dar, în opinia mea personală, e esenţa acestei ordonanţe şi reprezintă elementul care doreşte să atragă atenţia românilor, care sunt destul de inteligenţi să facă diferenţa, să nu meargă după fentă, dacă îmi permiteţi, şi să înţeleagă că contestarea ordonanţei e legată de dorinţa de a împiedica posibilitatea statului român de a impozita aceste companii.

Spun acest lucru ştiind şi cunoscându-se experienţa mea în ANAF, sunt primul care a iniţiat controale la companii multinaţionale, sunt primul care a reuşit să aducă sute de milioane de euro de la o singură companie în urma unui control fiscal şi care a reuşit să determine sistemul bancar din România să crească sumele declarate la plată către bugetul de stat.

O măsură importantă în domeniul TVA – sunt menţionate dispoziţii exprese. Măsura vizează clarificarea situaţiei în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA pentru a evita posibilile abuzuri din partea organelor fiscale. E o măsură mult aşteptată, au existat extrem de multe discuţii legat de neacordarea de deductibilităţi privind achiziţiile pe lanţ. Organul fiscal va trebui să poată demonstra dincolo de îndoială că operatorul ştia că în lanţ se producea fraudă privind TVA. Obligă astfel organul fiscal să fie atent şi să nu creeze o situaţie incorectă faţă de un agent economic.

O altă măsură vizează accizele şi taxele speciale. E vorba de introducerea sancţiunilor complementare privind confiscarea recipientelor şi mijloacelor de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea produselor accizabile nemarcate ori cu marcaje false. Măsura e extrem de necesară pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect.

De asemenea, un alt element important e legat de casele de marcat. Se dă posibilitatea fiecărui agent să aleagă device-ul prin care să tipărească bonul fiscal, fără să fie neapărat obligat să achiziţioneze o casă de marcat.

Sunt elemente care vor ajuta la combaterea evaziunii fiscale şi la asigurarea unui mediu concurenţial corect.", a declarat Mişa în cadrul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: LOVITURĂ - Reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, pe agenda şedinţei Executivului (surse) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.