Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima vizită a lui Biden în Ucraina, o reasigurarea americană pentru administraţia de la Kiev

Vicepreşedintele american Joseph Biden a sosit luni la Kiev în ultima sa vizită oficială în Ucraina, pentru a da asigurări cu privire la sprijinul Statelor Unite ale Americii, cu câteva zile înaintea instalării în funcţie a preşedintelui ales Donald Trump, care a promis o încălzire a relaţiilor cu Rusia, transmite AFP, conform agerpres.

'Comunitatea internaţională trebuie să continue să fie solidară împotriva coerciţiei şi agresiunii ruse', a afirmat Biden într-o declaraţie de presă, avându-l alături de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

 

'Dumneavoastră luptaţi atât împotriva cancerului corupţiei (...) cât şi a agresiunii necontenite a Kremlinului', a mai spus oficialul american, citat de Reuters.

Vizita vicepreşedintelui Biden va 'sublinia sprijinul Statelor Unite şi va pune în lumină implicarea sa personală faţă de independenţa, dezvoltarea democratică, prosperitatea şi securitatea Ucrainei', a subliniat anterior Casa Albă, într-un comunicat.

Vicepreşedintele Joseph Biden urma să părăsească Kievul la ora 10.00 GMT, îndreptându-se spre Davos (Elveţia), unde marţi se deschide Forumul Economic Mondial.

Vizita sa la Kiev, a cincea din cele două mandate, intervine cu câteva zile înainte de încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Barack Obama, marcat de sprijinul Washingtonului pentru Kiev în criza ucraineană.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis în mai multe rânduri o apropiere de Rusia, provocând îngrijorarea Kievului, care acuză Moscova de susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

 

Conflictul, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu peste 9.600 de morţi. La sfârşitul lunii decembrie a intrat în vigoare un nou armistiţiu între rebelii proruşi şi armata ucraineană, însă cele două părţi se acuză reciproc de încălcarea lui.

Administraţia Obama a deblocat un important ajutor financiar pentru Ucraina, dar a refuzat să furnizeze arme Kievului, limitându-se la livrarea de veste antiglonţ, echipamente medicale şi radare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.