Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele conflicte rasiste din SUA, inspirate de Mişcarea legionară a lui Zelea Codreanu - VIDEO

splcenter.org
extremist american Matthew Heimbach

Detalii incredibile ies la iveală după incidentele şocante petrecute recent în Statele Unite ale Americii, la un marş al ultranaţionaliştilor de dreapta în Charlottesville, Virginia. Unul dintre liderii acţiunii făcea mărturii bombă într-un interviu dat în 2015. Matthew Heimbach susţinea atunci că este adeptul lui Corneliu Zelea Codreanu şi că s-a inspirat adesea din mişcarea legionară patronată de acesta. Mai mult, extremistul american a declarat că nu vede nicio incompatibilitate între credinţa sa ortodoxă şi faptul că „îl susţine pe Codreanu şi declaraţiile acestuia”, invocând exemplul preotului legionar Iustin Pârvu.

"Reporter: V-ați exprimat în mod public sprijinul pentru activistul fascist român Corneliu Codreanu. Am citit numeroasele declarații anti-evreiești făcute de Codreanu. El s-a referit la evrei ca fiind țânțari. Sunteți de acord cu opiniile sale antievreiești?

Matthew Heimbach: Cred că Codreanu și legiunile sale erau susținute activ de Biserica [românească] în acea vreme. Dacă stau la același nivel cu domnul Justin Parvu, care a sprijinit Legiunile, atunci stau în spatele lui Codreanu și stau în spatele declarațiilor lui. Justin Parvu, în drum spre sfințenie, era membru al Legiunii. Nu cer tuturor să devină naţionalişti, nu cer să transform Biserica Ortodoxă în viziunea mea. Ceea ce eu cer este să mi se permită pur și simplu să exist în Biserica Ortodoxă cu viziunea mea.", susţinea bărbatul într-un interviu.
Istoricul Ryan Hunter l-a întrebat atunci şi dacă susţinerea sa pentru Zelea Codreanu l-a transformat într-un neo-nazist.
"Nu mă consider neo-nazist. Codreanu este cea mai mare sursă de inspirație pentru Legiunile mele. Misiunea Legiunii a fost să salveze suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe din România. Nu-l identific ca fiind neo-nazist. Consider că cea mai mare inspirație spirituală a mea este Legiunea Sfântului Arhanghel Mihail. Când am mers în România împreună cu soția mea, când am ajuns să vorbesc cu niște oameni care îşi aminteau de Legiune, am văzut creștini ortodocși umili și iubitori, care erau dispuși să sufere tortură timp de decenii în închisoare.", a completat Heimbach.
Potrivit Newsweek, Heimbach a fost printre liderii protestelor de extremă dreapta din Charlottesville şi e considerat "faţa unei noi generaţii de naţionalişti albi".

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a deschis o anchetă privind circumstanţele în care o femeie a murit după ce sâmbătă a fost lovită de un automobil intrat în viteză într-un grup de participanţi la o contramanifestaţie împotriva militanţilor de extremă-dreapta la Charlottesville, statul american Virginia, relatează duminică Reuters şi AFP. Deschiderea acestei anchete a fost anunţată într-un comunicat de divizia din Richmond a FBI.

Citeşte şi: O mașină a intrat într-un grup de manifestanți în SUA. Cel puțin 20 de victime/ VIDEO (+18) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.