Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele informaţii ale autorităţilor despre autorul atentatului din Ansbach

agerpres
politisti Germania

Sirianul care şi-a detonat încărcătura explozivă duminică seara, în numele grupării Statul Islamic (SI), în apropiere de locul unde se desfăşura un festival de muzică în oraşul german Ansbach (sud) a fost ''direct influenţat'' de către o altă persoană, au indicat miercuri autorităţile locale, citate de AFP şi DPA. ''A existat în mod vădit o legătură directă cu cineva care a avut o influenţă determinantă în privinţa comiterii atentatului'', a declarat ministrul de interne bavarez, Joachim Hermann.

Examinarea telefonului mobil al sirianului, în care a fost descoperită o înregistrare video ce îl arăta jurând supunere Statului Islamic, a permis să se stabilească faptul că a avut loc ''o discuţie intensă'' cu o persoană nespecificată, care s-a încheiat chiar înainte de atentat, a afirmat ministrul bavarez, fără să precizeze dacă atacatorul a discutat cu un membru al SI şi nici cât timp a durat discuţia. Potrivit DPA, revista săptămânală a grupării teroriste, Al-Nabaa, a publicat marţi un reportaj despre autorul atentatului din Ansbach, care a fost identificat ca fiind Mohammad Daleel. În reportaj se afirmă că atacul a fost planificat în mod meticulos şi că Daleel a fost în mod constant în contact cu ''un soldat'' al Statului Islamic.

AFP precizează că administraţia germană a confirmat printre altele existenţa unei expertize psihologice în care sirianul, în vârstă de 27 de ani, spunea că doreşte ''să se sinucidă într-un mod spectaculos'', mai ales după moartea soţiei sale şi a fiului lor de şase luni. Raportul a fost dezvăluit de către cotidianul Bild. Locuind la un cămin din Ansbach, tânărul a încercat în trecut de două ori să-şi pună capăt zilelor şi a fost internat într-o clinică de psihiatrie. Potrivit raportului, sirianul avea ''un spirit extrem'' şi nu mai avea nimic de pierdut după moartea familiei sale.

Dispozitivul pe care sirianul l-a detonat duminică seara în faţa unui restaurant din Ansbach era plin cu piese metalice, conform poliţiei. ''În urma mărturiilor şi a conversaţiei telefonice, se pune întrebarea dacă el a vrut să detoneze bomba în acel moment'', a subliniat Herrmann, evocând o posibilă eroare a sirianului, care este singura victimă a atentatului soldat cu 15 răniţi, dintre care patru sunt în stare gravă. Chiar înainte de a-şi detona încărcătura, sirianul a încercat să intre la festivalul de muzică unde erau prezente 2.500 de persoane. Dacă reuşea să intre, bilanţul ar fi fost automat mult mai mare. Sirianul, a cărui cerere de azil a fost respinsă în urmă cu un an, era originar din Alep şi avea răni de război. Anchetatorii caută să afle dacă el avea un trecut militar. Cererea lui de azil a fost respinsă de Germania, deoarece el beneficia de un statut de refugiat în Bulgaria, potrivit ministrului german federal de interne, Thomas de Maiziere, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.