Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul plan marca Blaga: Cum poate deveni Cioloș șeful PNL și unificatorul dreptei

Oamenii lui Vasile Blaga au trecut la recuperarea terenului pierdut și nu dezarmează în lupta pentru șefia PNL. Puși în fața faptului împlinit, prin impunerea alegerilor interne de jos în sus, urmate de un Congres pentru desemnarea viitoarei conduceri abia în vară, foștii democrat-liberali au pregătit un plan disperat în care fostul secretar general, Ilie Bolojan, dar și fostul premier, Dacian Cioloș, ar putea avea roluri cruciale, dacă vor reuși să-l ducă la la bun sfârșit. De cealaltă parte, cealaltă „cooperativă”, a vechilor liberali din jurul lui Marian Petrache, este conștientă de intențiile lui Blaga și caută soluții de sabotare a acestei variante de acțiune, care ar putea aduce partidul pe tava foștilor pedeliști sub pretextul necesitățiii unifcării dreaptei și recuperării electoratului pierdut.

Vezi și: Dragnea, REVOLTAT la ieșirea de la ÎCCJ: 'Declarațiile sunt DICTATE, cusute cu ață albă' - VIDEO

PNL va face alegeri mai întâi în organizaţiile locale, apoi vor avea loc şi la centru. Prin urmare, vechii liberali au reuşit să obțină o victorie de etapă, susținuți aparent și de o parte din fostul PDL, deși Vasile Blaga ar fi dorit să aibă loc alegeri ca în fostul său partid, mai întâi la centru, printr-un Congres organizat în martie, apoi pentru conducerile filialelor județene și locale.

Aparent, așa cum am menționat, în absența lui Vasile Blaga, o bună parte din foștii pedeliști prezenți la întrunirea Ralucăi Turcan cu șefii de filiale au părut că ezită și nu au mai apărat, decât prin vocea lui Cezar Preda, cealaltă variantă de alegeri interne. În fapt, Blaga a înțeles că se s-ar fi opus degeaba curentului majoritar existent în partid și a decis să folosească răgazul oferit de organizarea unui congres abia în vară în avantajul său.

Potrivit unor surse din tabăra foștilor pedeliști, Vasile Blaga a conceput un plan în mai mulți pași. În primul rând, a demolat acțiunile de racolare și atragere pe care secretarul general interimar, Marian Petrache, și apropiații acestuia, le-au inițiat pentru cooptarea în tabăra lor a unor foști pedeliști, actuali lideri județeni și edili de mari municipii cu influență și cuvânt greu printre membrii de partid. Pentru asta Blaga a trebuit să-și sacrifice eternul pion, candidatul bun la toate, dar niciodată asumat până la final sau învingător într-o bătălie electorală, Cătălin Predoiu. La întrunirea care nu mai este demult secretă, din localitatea giurgiuveană Ogrezeni, Predoiu a fost preferat de foștii democrat-liberali și de Vasile Blaga, drept candidat la șefia PNL, în defavoarea actualului lider interimar, Raluca Turcan. Cu toate acestea, noile evoluții l-au silit pe Blaga să joace în stilul binecunoscut.

Vezi și: Dan Puric, mesaj DUR pentru tinerii care au protestat în stradă: V-au văduvit de valori

„ Blaga s-a văzut cu Ilie Bolojan și i-a propus să devină candidatul său la șefia PNL. Bolojan a acceptat, iar alți edili din Ardeal, precum Mircea Hava și Emil Boc au fost și ei de acord să-l susțină. Predoiu oricum nu se bucură de simpatia și aprecierea mai nimănui din partid. Ar fi strâns doar câteva voturi și nu puteam risca”, ne-au dezvăluit sursele citate.

Prin această strategie, Blaga a reușit, cel puțin temporar, să dejoace intențiile taberei vechilor liberali, care, prin Marian Petrache, bătuseră inițial palma cu edilul de Oradea și avuseseră contacte și cu Boc, Hava și Falcă. Mai moderați, aceștia se arătaseră destul de deschiși la ideea creării unui pol de putere în partid care să meargă pe ideea unificării celor două tabere și a eliminării „cooperativlor” și „ bisericuțlor” care au măcinat partidul în ultimii ani.

Un alt avantaj tactic pentru Blaga o reprezintă chiar intenția de retragere a lui Marian Petrache din funcția de secretar general interimar. Cu o stare de sănătate precară, afectată de o boală dusă pe picioare de ceva ani, care acum necesită un transplant de ficat, Petrache a anunțat, duminică, liderii de filiale că vrea să se retragă la finele lunii și că îl propune pe Dan Motreanu ca înlocuitor.

Vechi liberal, Motreanu a mai fost secretar general al PNL în trecut și a organizat și unele campanii electorale pentru partid. Are însă mai multe vulnerabilități de care Blaga și ai săi sunt pe deplin conștienți și pe care le pot folosi în perioada următoare dacă Motreanu, considerat de vechii liberali cel mai potrivit pentru a deveni candidatul lor la șefia PNL, va accepta această nominalizare.

Dan Motreanu a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, alături de deputatul George Scutaru, pentru spălare de bani, fiind acuzaţi că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008. Cu toate acestea, atât el, cât și vechii liberali se arată optimiști și așteaptă un verdict favorabil din partea instanței în februarie-martie.

Vezi și: Trump s-a ÎNFURIAT: L-A DEMIS pe procurorul general pentru NESUPUNERE

Pe de altă parte, Dan Motreanu va fi votat în funcţia de secretar general interimar de către viitorul Birou Permanent Naţional al partidului, în cadrul căruia va fi stabilit şi calendarul alegerilor interne în PNL. Punerea la cârma organizării alegerilor interne pentru conducerile de filiale, dar și pentru viitorul Congres a unui posibil candidat la șefia partidului, îl va transforma pe Motreanu în ținta favorită a celeilalte tabere care va pune, de fiecare dată, sub semnul întrebării buna credință a deciziilor pe care acesta le va lua până în iunie, susțin sursele citate.Și asta în ciuda faptului că la întrunirea de duminică cu șefii de filiale s-a convenit, de ambele părți, că liderii interimari au dreptul să candideze la Congres, restricția fiind limitată doar la viitorul președinte al comisiei de organizare a acestor alegeri interne.

Pe de altă parte, atragerea lui Bolojan în ecuație îi oferă lui Blaga deschiderea către un joc mai mare. Conform acelorași surse, Blaga și ai săi vor să-și axeze campania internă pe ideea unificării dreptei și pe cea a recâștigării electoratului pierdut. Făcut direct responsabili, alături de Alina Gorghiu, de debusolarea electoratului tradițional și de rezultatele dezastruoase obținute la ultimele alegeri locale și parlamentare, Blaga vrea să capteze puterea străzii care s-a făcut atât de simțită în prima lună de guvernare a Cabinetului Grindeanu, iar USR-ul condus de Nicușor Dan, aflat în plină ascensiune, i-ar servi de minune scopurilor sale.

„Există deja discuții cu USR pentru unificarea dreptei pe viitor. Dan știe că partidul să nu are o doctrină unanim asumată, și că acest lucru va costa USR pe termen lung dacă nu va fi clarificată. Sunt mai multe tabere și grupulețe pe care el nu le poate controla și care pot duce la război intern în USR. Tocmai de asta se încearcă prevenirea unei astfel de situații nedorite prin cooptarea lui Dacian Cioloș în partid”, ne-au explicat sursele citate.

Deocamdată, fostul premier a făcut cunoscut că dorește să se implice în politică, fie printr-un ong creat de el, fie într-un partid și s-a arătat deschis la dialog cu actorii politici. Liberalii, pe nenumărate voci, au preferat să-l demonizeze și să-l transforme în principalul responsabil pentru eșecul lor electoral la parlamentare. Drept urmare, majoritatea  i-au închis ușa în nas.

În schimb, Nicușor Dan a preferat să aibă discuții cu fostul premier. Potrivit unor surse din USR, acum Cioloș ar putea deveni membru și chiar liderul partidului la viitorul Congres. Nicușor Dan a anunțat, recent, că primul congres național al USR se va desfăşura la Cluj-Napoca, în martie sau în mai, dar a precizat că nu va fi singurul candidat la șefia acestei formațiuni.

La curent cu viitoarele evoluții din USR, Blaga vrea să profite și să meargă cu valul. Propulsarea lui Bolojan drept candidat la șefia PNL nu este făcută doar pentru a fideliza edilii ardeleni, ci și pentru a crea baza pentru cea de-a doua etapă din planul lui Blaga: o unificare a dreptei, prin fuziunea între PNL și USR.

Conform surselor liberale citate, odată instalat Cioloș ca șef peste USR, pedeliștii se vor erija în tabăra unificării dreptei, iar în cazul în care Bolojan va reuși să câștige, printr-o astfel de moțiune, votul delegaților la Congresul din iunie, se va trece la fuziune.

Bolojan ar urma să facă primul pas, invitând USR să accepte această ofertă, după care s-ar retrage pentru a-l lăsa pe Dacian Cioloș lider unic peste noua construcție politică, dar cu garnitura de conducere din eșanul doi dominată de oamenii lui Blaga.

Dealtfel, Bolojan a fost unul din partizanii aducerii lui Cioloș în partid încă de dinainte de alegerile parlamentare și este cunoscut pentru relațiile bune cultivate și păstrate cu fostul premier și o parte din miniștrii acestuia. În vara anului trecut, Bolojan a fost unul din liberalii care au stat în spatele planului prin care Cioloș trebuia să ia conducerea PNL, prin organizarea unui Congres înainte de alegerile parlamentare. Dacă Cioloș ar fi acceptat, Blaga urma să devină secretar general, iar Alina Gorghiu și Bolojan s-ar fi mulțumit cu o funcție de conducere în partid. Planul a căzut pentru că Cioloș a ezitat să facă pasul înainte, de angajare politică, preferând o poziționare ambiguă în campanie care a creat într-adevăr confuzie în rândurile activiștilor, dar și al simpatizanților liberali, chiar dacă Bolojan îl zugrăvea în campanie drept „omul care sfințește locul”

De cealaltă parte, tabăra vechilor liberali este și ea la curent cu planurile lui Blaga de revenire. „Cotroceniul nu are nici o implicare în planurile lui Blaga. Și nici susținere. Planul are multe hibe și depinde de mulți de dacă. Ei merg încă pe vechiul mod de gândire: ori noi, ori ei, ori totul, ori nimic. Acest mod de a privi lucrurile, această separație existentă încă după fuziune ne-a adus în situația în care suntem acum. Dacă nu pricepem că numai împreună putem reconstrui partidul, riscăm să o luăm pe urmele fostului PNȚCD. Perioada soluțiilor de import a trecut. Și-a dovedit lipsa de rezultate. Trebuie să găsim liderul printre noi, un adevărat liberal. Cu un președinte de partid care trebuie să se împartă între munca de partid la București și cea de primar nu vom reuși să revenim la vremurile de altădată”, ne-au declarat surse din tabăra vechilor liberali.

Deocamdată, mai sunt cinci luni până la Congres, iar vechii liberali susțin că au găsit punți de comunicare cu o parte din foștii pedeliști și că sunt șanse bune pentru a se ajunge la unificare internă adevărată înainte de a se trece la unificarea întregii drepte politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.