Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul tren liberal spre Palatul Victoria: Cum poate ramane PSD in Opozitie

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Prins in menghina celor 20 de procente obtinute duminica, Partidul National Liberal pare sa se fi predat in fata Partidului Social Democrat, pe care il considera deja castigatorul absolut al alegerilor parlamentare. Insa, pesedistii nu au castigat alegerile, ci doar au obtinut cel mai mare numar de voturi (ca in 2004, de altfel), fiind mai degraba invingatori conjucturali, capacitati de lipsa de viziune si de inabilitatea viitoarei probabile Opozitii. Repet, oamenii lui Liviu Dragnea au primit cele mai multe voturi si se considera indreptatiti sa formeze guvernul (aproape) singuri. Dar, daca intoarcem cheia votului popular si reinterpretam optiunea pentru ALDE (care, in fond, ce se pretinde a fi, un apendice al Stangii sau o alternativa liberala?), votul non-pesedist a fost cel majoritar.

PSD nu a obtinut 50% +1 din mandatele viitorului Legislativ, deci, constitutional, presedintele Iohannis trebuie sa organizeze consultari cu partidele parlamentare. Desi atat de aproape de victoria absoluta, social-democratii au nevoie de cateva voturi nepesediste pentru a avea un cabinet propriu, motiv pentru care, inainte de a desemna un premier, Presedintele trebuie sa ia act de existenta unei majoritati parlamentare. Iata motivul pentru care, daca Partidul National Liberal continua sa existe si altfel decat formal, atunci Dreapta are obligatia, nu doar simbolica, de a propune un prim-ministru. Un prim-ministru al celor care, stampiland listele PNL, USR, PMP si chiar ALDE, si-au dorit un cabinet Dacian Ciolos, Traian Basescu sau Calin Popescu Tariceanu. In conditiile in care ALDE, partid considerat aprioric parte integranta a unei majoritati conduse de PSD, a anuntat o propunere proprie de premier (deci nu a oferit un mandat in alb viitorului nume inaintat de PSD), nici voturile liberalilor si democratilor din partidul lui Tariceanu si Constantin nu ar trebui servite fara negociere Stangii.

Sigur ca oferta PNL-USR-PMP pentru partidele ALDE si UDMR va trebui sa depaseasca generozitatea PSD, care, in fond, nu are nevoie decat de cativa aldisti sau udemeristi pentru a-si investi Guvernul. Insa, chiar si asa, la un an de la tragedia Colectiv, la un an de la marile proteste anti-PSD, PNL, USR si PMP nu au dreptul sa fie pasive. Niciunul dintre partidele declarat de dreapta (sau antisistem, cum e cazul USR) nu se poate resemna in Opozitie, dandu-se din calea PSD catre Palatul Victoria. Nu fara a fi acuzat de tradarea electoratului sau, cel putin.

Exceptandu-l pe presedintele Tariceanu, destule voci din ALDE si-au manifestat voalat disponibilitatea de a negocia cu PNL. Dincolo de Remus Borza, cea mai proaspata „vedeta” a partidului, si co-presedintele Constantin a lasat loc pentru o intoarcere politica pe calcaie. De fapt, orice analiza la rece a viitorului ALDE demonstreaza ca formatiunea nu va putea supravietui inca un ciclu legislativ la umbra PSD. Nu ar fi in interesul PSD, in primul rand. Apoi, demisia intregii conduceri PNL a fost una dintre conditiile pe care insusi Tariceanu le-a impus candva, nu foarte demult, pentru reluarea dialogului dintre cele doua partide. Iar demisia ceruta tocmai s-a produs.

UDMR poate obtine mai mult de la o Dreapta teoretic condamnata la patru ani de Opozitie decat de la o Putere pesedista aproape majoritara. Iar pragmatismul ungurilor e binecunoscut.

Ramane, deci, o unica intrebare. E moral sa lasi in opozitie un partid care, dupa redistribuire, va ajunge la aproape de 49 de procente in Parlament?

Raspunsul e DA, dintr-un singur motiv: Pentru ca ar fi perfect imoral sa nu incerci sa o faci, dupa ce majoritatea voturilor a apartinut celorlalte partide.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.