Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ambasador se cere la DNA: Informaţii-cheie despre votul din diaspora din 2014

DNA

Cătălin Avramescu, ambasadorul României în Finlanda şi Estonia, care va părăsi în curând postul, în urma unei decizii a preşedintelui Iohannis, oferă detalii importante cu privire la blocarea votului din Diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014. Avramescu, fost consilier al lui Băsescu, afirmă că ambasadorii nu au fost audiaţi de DNA în dosarul votului din Diaspora, deşi infracţiunile s-au comis în reprezentanţele diplomatice.

"Ma intreb ce se mai intimpla cu ancheta penala care are ca obiect restringerea dreptului la vot a milioane de romani din strainatate, la alegerile din noiembrie 2014. Din cite cunosc, ambasadorii in functie in acel moment nu au fost contactati de procurori. Cel putin eu nu am fost. Ma intreb de ce. Infractiunea s-a consumat la sectiile de votare de la ambasade si consulate.

Faptul ca sute de mii de romani au fost umiliti, impiedicati sau batuti pentru ca au incercat sa voteze este o consecinta directa a ordinelor comunicate prin centrala MAE ambasadelor.

In ce ma priveste, sint cu constiinta impacata. In Finlanda am cerut si am obtinut doua sectii de votare la un total de circa 2.300 de romani legal stabiliti. Au votat aproximativ 40% dintre acestia. Sunt, din cite imi pot da seama, cele mai bune cifre din diaspora. Pentru a va face o idee, in Suedia sint aproximativ 20.000 de romani, care au avut doar o singura sectie de votare.

Cu toate acestea - si o spun ca fost presedinte al sectiei de votare de la Tampere - au fost momente, mai ales in primul tur, in care am fost aproape sa fim pusi la pamint de "instructiunile" primite. Acestea erau in mod evident calculate sa impiedice cit mai multi alegatori sa isi exprime optiunea electorala.

Eu am atras atentia in repetate rinduri, inclusiv public, asupra problemelor ridicate de modul de organizare a alegerilor din strainatate. Indiferent de functie - ambasador sau ministru - nimeni nu este deasupra legii. Nimeni nu are dreptul sa impiedice o ancheta penala.

Folosesc ocazia, la bilantul mandatului meu in Finlanda, sa ma delimitez inca o data de cei care au comis aceasta infractiune grava. Dupa ce ma voi intoarce la Bucuresti am sa fiu in masura, daca voi fi solicitat de procurori, sa ofer informatii precise despre ce s-a petrecut atunci", scrie ambasadorul pe Facebook.

Zeci de mii de români nu au putut vota în noiembrie 2014 în secţiile de votare din Diaspora, din cauza numărului mic al seciilor de votare. În unele locuri a fost necesară intervenţia forţelor de ordine locale pentru dispersarea românilor care nu au putut vota şi care îşi exprimau nemulţumirea în faţa secţiilor de votare. Ministrul Titus Corlăţean şi-a dat demisia după primul tur al alegerilor, fiind înlocuit cu Teodor Meleşcanu. Situaţia nu s-a schimbat nici în al doilea tur, iar Meleşcanu a fost înlocuit de Bogdan Aurescu. DNA a dechis o anchetă pe această temă. Procurorii au de studiat un volum foarte mare de documente, primite de la Autoritatea Electorală Permanentă, Guvern şi Ministerul Afacerilor Externe, fiind audiate totodată mai multe persoane implicate în procesul electoral

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.