Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un călugăr îndeamnă fanii români și unguri la calm și sportivitate/ video

Csaba Böjte

Ungaria – România se joacă vineri (de la ora 21.45), la Budapesta, în preliminariile Euro 2016.

După mesajele video de încurajare ale lui Tibor Nyilasi, fostă mare glorie a naționalei, și actual membru al staff-ului naționalei maghiare, și ale înotătoarei Eva Risztov, campioană olimpică, a venit rândul unui călugăr să îndemne la pace înaintea duelului de pe Groupama Arena.

Csaba Böjte, preot franciscan, a vorbit, printre altele, despre importanța respectării partnererului de întrecere și de evitarea urii de rasă și de orice altă natură. Fondator al Fundației Sfântul Francisc, din Deva, călugărul a spus:

“Ura și furia trebuie eliminate pentru totdeauna în viața voastră. Să fie fair-play pe teren și în tribună. Dacă se întâmplă asta, ambele echipe sunt câștigătoare”.



Născut în 1959, la Cluj-Napoca, preotul franciscan Böjte Csaba este cunoscut drept ”salvatorul copiilor din Transilvania”. Tinerețea sa nu a fost tocmai fericită, tatăl său fiind condamnat la 7 ani de închisoare, de regimul Ceaușescu, pentru publicarea unei poezii. La o lună după eliberare, a murit din cauza rănilor suferite ca urmare a torturii. Acesta a fost momentul in care Böjte Csaba a decis că vrea să devina preot și să ajute oamenii, în special copiii. Fondatorul fundației ”Sfantul Francisc” din Deva (Hunedoara), se ocupă, de mai bine de 20 de ani, de soarta copiilor necăjiți din Transilvania. În acest moment are grijă de aproape 5.000 de copii.

Bojte
Pentru acțiunile sale umanitare, Böjte Csaba a fost recompensat cu numeroase distincții. Parlamentul European l-a declarat pe preotul franciscan drept ‘Cetățeanul European al anului 2011′ (Civi Europaeo Praemium). ‘Nu există un secret sau o rețetă de succes. Totul stă în gândirea pozitiva și într-o mentalitate sănătoasă. În primul rand, trebuie să iubim copiii foarte mult. Trebuie să fim buni pedagogi. Să fim soarele de vara și ploaia de toamna care îi îmbrătisează pe acești copii. Un parinte trebuie sa stea langa copilul lui, precum un antrenor langa un campion mondial’, a spus Böjte Csaba pentru jurnalul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.