Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un contraamiral turc cere azil politic în SUA. Cazul ar putea inflama la maxim relațiile cu Turcia

en.reseauinternational.net
sua turcia

Un ofiţer turc, detaşat la o bază americană a NATO, a cerut azil în SUA, după ce a fost rechemat în ţară de guvernul de la Ankara în urma loviturii de stat eşuate în Turcia, au indicat pentru Reuters doi responsabili americani, sub rezerva anonimatului.

Vezi și: SONDAJ - Este DEZASTRU total în mandatul lui Klaus Iohannis/DOCUMENT

După puciul ratat, soldat cu peste 240 de morţi şi aproximativ 2.200 de răniţi în seara zilei de 15 iulie şi în cursul nopţii care a urmat, autorităţile turce au lansat un proces de epurare a instituţiilor statului. 

Zeci de angajaţi ai justiţiei, armatei, poliţiei, serviciilor publice şi presei, suspectaţi că ar avea legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat, au fost arestaţi, demişi sau suspendaţi, aminteşte AFP. 

Cererea de azil a ofiţerului turc este susceptibilă să tensioneze încă şi mai mult relaţiile între SUA şi Turcia, Washingtonul refuzând în acest stadiu să dea curs cererii Ankarei privind extrădarea lui Gulen.

Vezi și: Șeful DIICOT iese la atac și îi acuză pe jurnaliștii de la Sky News

Guvernul turc a emis săptămâna trecută un mandat de arestare pe numele predicatorului. 

Cei doi responsabili americani care au făcut declaraţii pentru Reuters sub rezerva anonimatului au precizat că ofiţerul turc lucra la Comandamentul Aliat al NATO pentru Transformare (Allied Command Transformation), cu baza la Norfolk, în Virginia. Ei nu i-au dezvăluit nici numele, nici gradul. 

Însă un reprezentant al Ambasadei Turciei la Washington a declarat că contraamiralul de marină turc Mustafa Ugurlu nu s-a pus la dispoziţia autorităţilor din ţară după ce acestea au emis un ordin de detenţie care îl viza luna trecută. 

"La 22 iulie, el şi-a lăsat însemnele şi actele sale de identitate la bază şi după aceea nimeni nu a mai auzit de el", a afirmat oficialul ambasadei turce, care a vorbit de asemenea sub rezerva anonimatului. El a adăugat că nu este la curent cu vreo cerere de azil, subliniind că alţi doi ofiţeri de grad inferior, detaşaţi în SUA, fuseseră rechemaţi în Turcia. "Dar nu există niciun ordin de reţinere care să-i vizeze", a afirmat acelaşi oficial.

Vezi și: DEZVĂLUIRI din interiorul SRI: 'Florian Coldea e în concediu forțat, nu se mai întoarce'

În cadrul NATO, Turcia dispune de cea mai mare armată după SUA. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze informaţiile, spunând că orice întrebare despre militari turci trebuie adresată Turciei.

Vezi și: SURSE - PSD râvnește la potul cel mare al liberalilor

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a bazei din Norfolk a remarcat faptul că 26 de militari turci staţionează acolo, apreciind pozitiv contribuţia lor la activităţile bazei. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.