Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat al lui Băsescu vrea reluarea alocaţiei de sprijin pentru mamele cu mulţi copii

camera deputatilor

Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor propune reluarea şi indexarea alocaţiei de sprijin pentru toate mamele care au născut şi au păstrat în îngrijire trei sau mai mulţi copii şi care nu realizează venituri salariale, ca sursă de finanţare fiind indicate alocarea de sume din Fondul naţional de solidaritate sau crearea unui fond special rezultat din profitul realizat de statul român la Fondul Proprietatea. Iniţiativa legislativă care aparţine deputatului Gheorghe Udrişte, vicepreşedinte PMP, a fost depusă la Camera Deputaţilor săptămâna trecută.

"Este o încercare de provocare şi stimulare a femeilor şi familiilor de români prin care să dezmorţim fertilitatea pentru că, altfel, dispare naţiunea română. Atunci când am iniţiat proiectul de lege am avut în vedere, în primul rând, repunerea în drepturi prin reluarea şi indexarea alocaţiei de sprijin pe viaţă pentru toate mamele care au născut trei sau mai mulţi copii, conform unui decret 410/26/1985, abrogat prin legea 67/1995. (...) În mod concret, propun ca mamelor care au născut şi au păstrat în îngrijire trei sau mai mulţi copii şi care nu realizează venituri salariale să li se acorde un ajutor bănesc echivalentul a 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată pe perioadă cât copiii se află în îngrijirea lor, precum şi acordarea unui ajutor viager echivalent cu alocaţia de stat minimă acordată pentru un copil, după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi alocaţie de stat", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Gheorghe Udrişte.

Deputatul a precizat că a ţinut cont, de asemenea, de faptul că, "în conformitate cu toate statisticile naţionale (date prezentate de INS) şi internaţionale, previziunile în ceea ce priveşte natalitatea nu sunt deloc optimiste". "De pildă, se estimează că până în anul 2050, în România, vom fi mai puţin de 16,7 milioane de oameni, iar până în anul 2080, populaţia României va ajunge la sub 14 milioane de persoane", a adăugat Udrişte. În expunerea de motive la proiectul de lege se arată că "finanţarea drepturilor propuse a se acorda ar putea fi realizată prin alocarea de sume din Fondul naţional de solidaritate sau prin crearea unui fond special rezultat din profitul realizat de statul român la Fondul Proprietatea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.