Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat ameninţă statul român că va cere daune la CEDO pentru condamnarea sa

niculae mircovici

Deputatul Niculae Mircovici a declarat ca va contesta la CEDO decizia ÎCCJ prin care a fost condamnat la sase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, precizând ca va cere daune statului român.

"Categoric ma voi adresa la CEDO, voi continua aceasta actiune, cu atât mai mult cu cât am fost extrem de stimulat de când a fost anuntata condamnarea, în 24 de ore, mi-au aparut peste 200 de cereri de prietenie pe Facebook, ceea ce a fost surprinzator, aveam câte una, doua, trei la o zi-doua, majoritatea vin din partea celor care m-au cunoscut si o dovada a faptului ca în opinia celor care m-au cunoscut eu nu sunt un infractor, ci doar un condamnat penal", a precizat, pentru Mediafax, Mircovici, deputat reprezentând minoritatea bulgara în Parlament.

Mircovici considera drept "socant" faptul ca sentinte definitive pe conflictul de interese exista numai la "un polonez, un bulgar, un ucrainean, doi maghiari, iar unul italian a murit în ziua în care a fost chemat la Parchetul General".

"E surprinzator cum de numai minoritatile din Parlamentul Romîniei sunt în aceasta pozitie de conflict de interese rezolvat în sentinta definitiva si irevocabila", a spus Niculae Mircovici.

El a precizat ca va cere la CEDO anularea sentintei si "daune".

"A fost o interpretare fortata din punct de vedere politic pentru a cadea bine la MCV si sunt convins ca întrucât au fost încalcate toate cele trei elemente dreptul la aparare, în sensul ca nu s-a asigurat audierea persoanelor din Camera (Deputatilor-n.r), care aveau obligatia sa prezinte situatia reala. În alt doilea rând, s-a încalcat prin încalcarea legii si în al treilea rând nu s-a asigurat un proces echitabil, aceste trei element cuprind motive temeinice pentru ca la CEDO statul român sa piarda un astfel de proces", a adaugat Mircovici, care este si secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

El a mai spus ca nu a fost condamnat de ÎCCJ, ci de MCV, pentru ca "se vroia un numar cât mai mare de deputati condamnati".

"Eu nu am fost condamnat de ÎCCJ, ci am fost condamnat de MCV, pentru ca în Mecanismul de Cooperare si Verificare se vroia sa fie un numar cât mai mare de deputati condamnati si pentru ca nu erau decât 7-8 infractiuni, DNA si celelalte, s-a gasit aceasta marota de a scoate din cei peste 150 de oameni, care sunt în aceasta situatie 22 numai de la minoritati, de la UDMR si de la PSD, plus doi independenti, în conditiile în care sunt 55 numai de la PNL si PDL, pentru ca suna bine dintr-un punct de vedere, deci ca sunt înca 22 de deputati condamnati. Era usor de argumentat faptul ca au avut rude încadrate, în conditiile în care Camera a fost ce a care a stimultat aceasta încadrare spunând ca trebuie sa fie persoane de încredere si neavând nicio problema si mai mult decât atât încalcând în mod deosebit de grav acest principiu, care e valabil de pe vremea romanilor «legea speciala este cea care are putere fata de reglementarea generala»", a explicat Mircovici.

El a mai spus ca legea generala este Codul Penal, în cazul acestui conflict de interese, iar legea speciala este legea 96/2006 privind Statutul senatorului si deputatului.

"În aceasta lege la articolul 18 scrie indubitabil si fasa niciun fel de alta interpretare referindu-se la conflictul de interese ca «fapta deputatului sau senatorului de a încalca legislatia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu diminuarea indemnizatiei de 10% pe o perioada de trei luni». În mod categoric, aceasta reglementare din legea speciala elimina interpretarea lui 301 din Codul penal pentru ca în mod categoric în cazul deputatilor si senatorilor nu poate exista conflict de interese în zona penala, atâta timp cât Regulamentul propri, adica acea lege speciala legea prvind Statutul senatorului si deputatului are aceasta prevedere", a mai explicat Niculae Mircovici.

Deputatul Niculae Mircovici a fost gasit vinovat de conflict de interese pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, fiind condamnat de instanta suprema la sase luni de închisoare cu suspendare.
Prin decizia de luni a Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care este definitiva, s-a mentinut hotarârea luata în cazul lui Mircovici în prima instanta.

Deputatul a fost trimis în judecata de procurorii Parchetului instantei supreme, în martie 2014. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Niculae Mircovici a propus angajarea sotiei sale pe post de referent în cadrul biroului sau parlamentar si a avizat contractul individual de munca al acesteia, pe o perioada determinata, respectiv din ianuarie 2009 pâna la sfârsitul mandatului 2008 - 2012. În baza acestui contract, sotia lui Mircovici a obtinut venituri de 20.387 de lei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.