Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un disident uzbec, eliberat după 18 ani petrecuţi în închisoare

ciocanel judecator

Disidentul uzbec Muhammad Bekjanov, unul dintre jurnaliştii care au petrecut după gratii cea mai lungă perioadă de timp, a fost eliberat din închisoare miercuri, după ce a ispăşit o pedeapsă de 18 ani, au anunţat rude ale ziaristului şi un grup local pentru drepturile omului, relatează Reuters. Bekjanov, în vârstă de 63 de ani, fost editor al ziarului de opoziţie Erk, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în 1999, fiind acuzat de publicare şi distribuire a unui ziar interzis, participare la un protest politic interzis şi pregătire a unei lovituri de stat.

El a negat întotdeauna acuzaţiile, calificate de grupurile pentru drepturile omului ca fiind motivate politic. "Am sentimente amestecate astăzi", a scris fiica sa Aygul Bekjan, care locuieşte în Statele Unite, pe pagina ei de Facebook. "Sunt atât de fericită să spun tuturor că tatăl meu a ieşit din închisoare, dar în acelaşi timp sunt atât de supărată că şi-a pierdut 18 ani din viaţă pentru nimic!", a adăugat ea.

Fratele lui Bekjanov, Muhammad Salih, liderul partidului Erk, a candidat la preşedinţie în 1991 şi trăieşte în exil din 1993. În 1999 el a fost condamnat în absenţă pentru terorism, acuzaţii pe care le-a respins. Sentinţa lui Bekjanov a fost redusă astfel încât el să poată fi eliberat în 2012, dar autorităţile închisorii i-au extins apoi pedeapsa cu cinci ani pentru încălcarea unor reguli penitenciare nespecificate. "Au existat temeri că sentinţa i-ar putea fi prelungită din nou, dat fiind că (Bekjanov) a fost plasat în izolare şi nu a mai avut dreptul să primească vizite în decembrie", a declarat pentru Reuters Abdurahmon Taşanov, activist de la grupul pentru drepturile omului Ezgulik, anunţă Agerpres.

Bekjanov nu a putut fi contactat miercuri pentru comentarii. Eliberarea sa urmează după cea a unui alt disident, Samandar Kukanov, pus în libertate în noiembrie anul trecut după 22 de ani în închisoare. Preşedintele uzbec Islam Karimov a murit în septembrie după ce a condus această ţară din Asia Centrală cu 32 milioane de locuitori cu un pumn de fier timp de aproape 27 de ani. Succesorul său, Şavkat Mirzioev, i-a eliberat din închisoare pe unii dintre duşmanii lui Karimov şi a amnistiat câţiva prizonieri politici proeminenţi. Dar analiştii nu se aşteaptă la schimbări semnificative în mediul politic restrictiv din Uzbekistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.