Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un episod exploziv trecut sub tăcere. Înțelegere ocultă PSD-PNL?

sah

Atenția publică a mers în ultima perioadă către refuzul Guvernului de a organiza alegeri pentru Consiliul Județean Cluj dar un aspect mult mai deranjant a fost trecut cu ușurință cu vederea: tergiversarea soluției pentru aproximativ 5.000 de aleși locali.

Curtea de Apel Cluj a decis, la 3 aprilie, că Guvernul nu a respectat legea când a refuzat să organizeze alegeri parțiale anticipate la Consiliul Judeţean în termen de 90 de zile de la vacantarea funcției si a obligat Executivul să organizeze scrutinul electoral. Guvernul condus de PSD încă nu a dat semne că va respecta decizia instanței.

Cazul de la Cluj s-ar putea transforma într-un fenomen cu mult mai amplu.

În prag de alegeri prezidentiale, Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 55/2014 prin care orice ales local si-a putut schimba partidul fara sa-si piarda mandatul. Drept urmare, peste 5.000 de primari, consilieri locali si consilieri judeteni au schimbat partidul. Migrația a fost în proporție covârșitoare către PSD și sateliții săi.

Problemele au aparut după alegerile prezidențiale, când Curtea Constituţională a decis că măsură Guvernului a fost neconstitutionala (cititi motivarea) si ca Parlamentul trebuie să spun acum ce se întâmplă cu alesii care au schimbat partidul: rămân în partidele în care au migrat, se întorc în partidele din care au plecat sau își pierd mandatul.

Și aici, ca si la Cluj, PSD tergiversează o soluție.

Inclusiv social-democratii au recunoscut că Ordonanța 55 a fost o greșeală, însă subiectul a fost trecut într-un con de umbră din care nimeni se pare că nu mai vrea să-l scoată.

Situația aleșilor migratori a fost discutată inclusiv la Palatul Cotroceni, dar Klaus Iohannis nu a mai ridicat nici el problema tergiversării acestui subiect. Situația este cu atât mai bizară cu cât Iohannis a depus la DNA o plângere penală pe numele lui Liviu Dragnea pentru Ordonanța cu migrația.

Ocupați cu schimbarea majoritatii, liberalii au neglijat și ei acest subiect.

In acest moment proiectul se află in Senat, nu se mai discuta despre el si timpul curge în favoarea PSD și a Guvernului.

Ce vrea sa faca PSD? Sa traga inteligent de timp, spun surse din partid. Avand majoritate parlamentara, amana pe cat posibil respingerea legii in Parlament cu mentiunea ca se mentin efectele ordonantei, adica nimeni nu pateste nimic. Cand va iesi din Parlament, lucru care mai poate dura luni bune, PNL va contesta din nou proiectul la CCR si proiectul va reintra in Parlament unde va sta la fel de mult. Planul PSD este sa duca acest cartof fierbinte atat de aproape de alegerile locale incat sa fie lipsit de importanta ce se intampla cu alesii migratori.

Cu cât va fi amânat mai mult, cu atât PNL va fi mai puțin interesat de subiect, pentru ca organizarea de alegeri în cazul a peste 5.000 de aleși locali ar reprezenta pentru PNL, la fel ca pentru PSD, o cheltuiala inutila in conditiile in care oricum dupa cateva luni de zile vor fi organizate alegeri locale la termen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.