Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost coleg de Guvern îl ATACĂ pe Cioloș: 'Nu respectă ADEVĂRUL. Nu își asumă deciziile'

inquam / George Calin
dacian ciolos

Varujan Vosganian a lansat un tir de critici dure pe blog-ul său, după ce Dacian Cioloș a spus că nu poate fi acuzat de nimic pentru că un ministru al Agriculturii nu poate stabili prețul la gaze. Premierul e acuzat că atunci când era ministrul Agriculturii ar fi înlesnit ieftinirea gazelor, fapt ce i-a folosit ulterior lui Ioan Niculae. În urma acestui demers a fost deschis un dosar penal în care sunt vizați doi foști miniștri: Adriean Videanu și Varujan Vosganian.

Citește și: Dezvăluiri ULUITOARE: Fostul președinte Emil Constantinescu, vizat de un plan de ASASINARE

"1. Consider că un om politic, mai ales atunci când ocupă o funcție importantă în stat cum e cazul lui Dacian Cioloș, trebuie să se simtă răspunzător pentru faptele sale și să le relateze așa cum au fost.

2. Îmi exprim din nou convingerea că în condițiile date din 2008 (prețul internațional al petrolului și al gazelor naturale au fost cele mai mari din întreaga perioadă postbelică) atât eu, ca ministru al Economiei și susținător al industriei românești, cât și Dacian Cioloș, ministru al Agriculturii și susținător al fermierilor români, am procedat corect.

3. Faptul că Dacian Cioloș nu își asumă propriile decizii din acea perioadă, încercând să fugă de răspundere și transferând propria responsabilitate asupra altora nu e o atitudine onorabilă.

4. Dacial Cioloș susține că el doar a propus o măsură și nu a negociat prețuri, asta nefiind în sarcina domniei sale, sugerând astfel că asta îl exonerează de orice răspundere. Greșit. DIICOT a pornit cercetarea tocmai din cauza măsurii luate, prețul fiind o chestiune secundară. De aceea e inexplicabil cum de numele lui Dacian Cioloș nu a fost niciodată evocat, măcar în calitate de martor.

5. Dacian Cioloș nu respectă adevărul când spune că nu a avut nicio implicare în stabilirea discountului către combinatele de îngrășăminte. În propunerea pe care domnia sa a prezentat-o în Guvern și a fost aprobată, dânsul a precizat inclusiv valoarea discountului. Iată conținutul integral al extrasului din stenograma ședinței de Guvern din 3 septembrie 2008:

Dacian Cioloş: Domnule prim-ministru, în perioada februarie-iulie 2008, combinatele producătoare de îngrăşăminte din România au beneficiat de o reducere comercială de 40$ la mia de mc. de gaze, preţ maxim. Deci a fost un plafon, în condiţiile în care preţul pentru îngrăşămintele din import este în creştere. O concurenţă acerbă se înregistrează mai ales din partea Ucrainei şi, în aceste condiţii, dat fiind faptul că (,) costul cu îngrăşămintele reprezintă cam 22% în momentul de faţă din totalul costurilor la hectar şi că ar putea fi afectată şi productivitatea la hectar, dacă nu se dau îngrăşămintele, am propus Ministerului Finanţelor să continue această politică de acordare şi pentru perioada următoare, până la 31 martie 2009, având promisiune din partea producătorilor de îngrăşăminte din România, în aceste condiţii, că vor livra îngrăşăminte la acelaşi preţ şi în perioada următoare.

Călin Popescu Tăriceanu: Acum, când văd acolo preţul ăla la gaze mi să ridică părul în cap. De la Ministerul Economiei îmi scriu că o să ajungă la 500$, voi sunaţi că o să ajungă la 600. (a ajuns la 540$ în octombrie 2008, de la 316$ în decembrie 2007, cea mai mare creştere înregistrată vreodată în istorie-n.m.).Bun. Dacă aveţi observaţii referitor la notă? Dacă nu sunt, se aprobă…de acord!

6. Nu am făcut caz de această chestiune timp de aproape nouă ani, chiar dacă am fost acuzat de nedrept, inclusiv de fapte pe care nu eu le comisesem, pentru că am considerat că nu e onorabil să rezolv propriile probleme implicând pe alții. Acum, însă, subiectul a fost deschis, și nu de către mine. Iar atunci noi, cei care știm cum s-a întâmplat, trebuie să spunem adevărul.", a scris Vosganian pe blog-ul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.