Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost preşedinte rupe tăcerea: Care este marea problemă a României

emil constantinescu

Fostul preşedinte Emil Constantinescu este de părere că în România există o profundă criză morală. "În ciuda faptului că nu avem o criză politică, nu avem o criză de securitate naţională, avem o profundă criză morală. (...) La acest lucru trebuie să ne gândim şi noi, şi fraţii noştri din Basarabia. Pentru că nu poţi să lupţi pentru un ideal înalt, fiind tu corupt sau compromiţându-te pe tine. Pentru că atunci se întâmplă ceva şi mai grav, compromiţi şi idealurile pentru care declari că lupţi", a afirmat vineri Emil Constantinescu, la sesiunea solemnă "Aniversarea a 98 de ani de la revenirea Basarabiei la Patria mamă, România", organizată în Aula Bibliotecii Academiei Române.

Vezi şi: Alina Petre, avertisment pentru Crin Antonescu: 'Să-şi întrebe soţia'

În opinia acestuia, Basarabia reprezintă un simbol, ''pentru că păstrarea limbii române şi a identităţii româneşti aici este un miracol''. "De ce Basarabia este un simbol? Pentru că păstrarea limbii române şi a identităţii româneşti în Basarabia este un miracol. (...) Nicăieri nu a existat o asemenea presiune de deznaţionalizare şi de distrugere ca în Basarabia", a spus Constantinescu. El a amintit că familia sa şi el însuşi au fost "de două ori refugiaţi în faţa Armatei Roşii". "De multe ori au plecat spre România din Basarabia elitele intelectuale, oamenii politici, profesorii, preoţii", a susţinut Constantinescu.

Vezi şi: BOMBA Traian Băsescu a încurcat-o: 'Îl dau în judecată'

Acesta a precizat că Basarabia a reuşit să îşi păstreze identitatea datorită ţăranilor care au rămas în sate. "Demnitatea naţională este lucrul cel mai important pe care îl poate câştiga o naţiune. (...) Ea nu este un cadou nici din partea marilor puteri, nici din partea şefului statului, a Guvernului. Demnitatea naţională este suma demnităţilor individuale", a explicat acesta. Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a spus că, la 92 de ani, a ajuns să trăiască "momente foarte dificile, în care identitatea naţională este destul de apăsată". "Eu nu sunt omul conspiraţiilor, dar există pe undeva o tendinţă, care, sub umbrela acestei globalizări, încearcă să surpe elementele pozitive care pot să susţină identitatea naţională. (...) Asistăm la o campanie de subminare a valorilor româneşti şi de promovare a unui internaţionalism, a unei globalizări, care ar trebui să se rezume numai la spaţiul economic şi politic poate, dar nu la tradiţii, la istorie, la religie ş.a.m.d. (...) De aceea unirea aceasta a Basarabiei trebuie să fie pentru noi un simbol. (...) Mă gândesc şi la Bucovina, nordul Bucovinei, la Ţinutul Herţei", a adăugat acesta. Generalul în rezervă Mircea Chelaru a declarat că "Basarabia nu este o marotă", ci "un simbol al regândirii unităţii în gândire, în cuget şi în simţire", anunţă Agerpres.

Vezi şi: Nora lui Măgureanu face noi dezvăluiri: Ce a anunțat în această seară

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.