Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost primar, condamnat defintiv: Câți ani va sta la închisoare

ciocanel judecator

Fostul primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Craiova, potrivit portalului instanţei de judecată. Costel Tulitu, Marin Petroi, diriginte de şantier, şi Laurenţiu Păunescu, administratorul SC Consrep Construct SRL Caracal, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în aprilie 2015 fiind acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interes şi, respectiv, de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie au depistat că în zilele de 24 august 2009 şi 3 septembrie 2010, Costel Tulitu, în calitate de primar al oraşului Bechet, în baza unui contract de proiectare şi execuţie lucrări privind realizarea sistemului de centralizat de canalizare al oraşului, a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro. De asemenea, Marin Petroi, în calitate de diriginte de şantier, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Păunescu Alexandru şi S.C. Consrep Construct SRL, au confirmat cheltuielile aferente realizării sistemului centralizat de canalizare, respectiv achiziţionarea unor componente ale staţiei de epurare, prin acte întocmite în lunile august 2009 şi septembrie 2010 şi prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deşi staţia a fost achiziţionată în anul 2011.

Potrivit unui comunicat DNA, prin această acţiune cei trei au produs un prejudiciu de 1.138.440,95 lei în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale (ce a preluat în patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice) şi de 200.901,34 lei în dauna Primăriei Bechet, precum şi un folos material necuvenit pentru S.C. Consrep Construct S.R.L. în valoare totală de 1.339.342,29 lei. În perioada iulie ? septembrie 2010, primarul Tulitu, a aprobat plata a patru facturi emise de către o societate comercială, în lipsa unui contract, în baza căruia să se poată efectua lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu serviciile de pază din fonduri publice, în valoare totală de 48.862,45 lei, echivalentul a 11.470,87 euro, prin aceasta producând o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, societăţii comerciale respective.

În anul 2010, tot în calitate de primar, Costel Tulitu, susţine DNA, a încheiat mai multe contracte de prestări servicii privind fertilizarea pajiştilor, proprietatea publică a Consiliului Local Bechet, cu o societate comercială în care acţionar principal este o rudă apropiată (care deţinea la momentul respectiv 80% din beneficii şi pierderi), producând mai multe pagube în valoare de câteva mii de euro Primăriei. Tulitu a încheiat şi un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din oraşul Bechet cu o societate comercială în care unul dintre acţionari era aceeaşi rudă apropiată, precum şi un contract de prestări servicii privind încasarea taxei de drum, cu aceeaşi societate comercială, producând alte daune financiare primăriei. Tribunalul Dolj a decis condamnarea lui Costel Tulitu la trei ani de închisoare cu executare pentru faptele comise, iar Marin Petroi şi Laurenţiu Păunescu au fost condamnaţi la doi ani, respectiv doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Instanţa a dispus şi menţinerea sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea lui Costel Tulitu, care trebuie să achite suma de 164.208 lei Primăriei Bechet. Instanţa a reţinut că Ministerul Dezvoltării Regionale a recuperat suma de 1.138.440 de lei, iar Primăria Bechet suma de 200.901 lei. SC Consrep Construct SRL a primit o amendă penală de 20.000 de lei şi i-a fost interzis să participe timp de doi ani la procedurile de achiziţii publice.

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori, iar Curtea de Apel Craiova a admis apelul procurorilor şi a menţinut pedepsele din sentinţa apelată, respingând ca nefondate apelurile declarate de inculpaţi. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.