Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un imam din Kosovo, inculpat pentru recrutarea de jihadişti

ciocanel judecator

Imamul principalei moschei din capitala Kosovo, Pristina, a fost inculpat luni pentru 'terorism' pentru că a recrutat jihadişti să lupte în Siria şi Irak, a anunţat o sursă judiciară, relatează AFP. Prin predicile şi mesajele sale pe reţelele de socializare, Shefet Krasniqi, 51 de ani, 'i-a determinat pe alţii să urmeze calea spre zone de conflict în Siria şi Irak unde au comis acte teroriste', a anunţat parchetul kosovar într-un comunicat.

Acest lider religios, care a fost format în Arabia Saudită şi care conduce moscheea Mehmet Fatih, cea mai mare şi mai veche din Pristina, este acuzat că a acţionat 'în conştiinţă de cauză şi în mod voluntar'. El este de asemenea inculpat de 'incitare la ură' şi 'intoleranţă naţională, rasială şi religioasă' şi de 'evaziune fiscală'. Faptele pe care parchetul i le reproşează lui Shefet Krasniqi au fost comise în 2013 şi 2014, menţionează sursa citată. El riscă până la 15 ani de închisoare, conform Agerpres.

Marea majoritate din cei aproximativ 1,8 milioane de kosovari sunt albanezi musulmani, care practică un islam moderat. Circa 300 de cetăţeni din Kosovo au plecat să lupte în rândurile jihadiştilor din Siria şi Irak, din care 58 au fost ucişi pe front, potrivit Ministerului de Interne. Cel puţin 70 de jihadişti kosovari se află încă în aceste ţări, în timp ce alţii au revenit. Pentru a preveni recrutarea jihadiştilor, Kosovo a adoptat în martie 2015 o lege ce prevede pedepse până la 15 ani de închisoare pentru cetăţenii care pleacă să lupte în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.