Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un istoric dezvăluie ultima mutare a Moscovei pentru destabilizarea României

rusia romania

stiripesurse.ro vă prezintă principalele subiecte din presa zilei, având ca temă centrală o analiză a istoricului Marius Diaconescu, publicată în cotidianul Adevărul, pe tema acțiunilor Moscovei de destabilizare a României prin declanșarea unui referendum pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Adevarul:

Maşina de propagandă rusă vrea să destabilizeze România şi prin ea Uniunea Europeană şi NATO prin susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Portalul de ştiri sputnik, în varianta în limba română, sputnik.md, a lansat două sondaje de opinie despre organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor, în contextul referendumului din Catalonia. Este o dovadă clară că Moscova sprijină direct mişcările autonomiste şi/sau secesioniste din Europa.
Sub titlul „SONDAJ: Referendum pentru autonomia secuilor după modelul Cataloniei?“, propaganda rusă lansează două sondaje de opinie, făcând o analogie între Catalonia şi Ţinutul Secuiesc. Articolul este nesemnat, autorul ascunzându-se sub masca anonimatului, însă se arată că este scris azi, 5 octombrie, în Bucureşti, pentru a-i da mai multă credibilitate.
Moscova stabileşte direcţia de urmat de către activiştii pentru autonomie: „în acest moment premergător perioadei aniversare a Centenarului României Mari, analiştii iau în calcul o posibilă cerere de referendum pentru autonomia zonei menţionate“ (Ţinutul Secuiesc, adică judeţele Covasna, Harghita şi o parte a judeţului Mureş). Ruşii ţin neapărat să deturneze semnificaţia şi importanţa momentului aniversar al Centenarului şi mai ales, să declanşeze o stare de nelinişte printre români. Dar cine sunt “analiştii“ care iau în calcul o posibilă cerere de referendum? Sunt oare politicienii UDMR sau ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania? Dacă nu au absolut nicio legătură cu acest plan, ar face bine liderii UDMR şi PPMT să se dezică public de acest proiect promovat de Moscova. Altfel şi tăcerea spune ceva. În cazul în care politicienii maghiari nu au absolut niciun amestec, atunci cine sunt aceşti analişti? Să fie oare vorba de băieţii cu ochi albaştri de la Budapesta, care girează activitatea unor organizaţii „nonguvernamentale“ ungureşti din România? În ultimele zile, premierul maghiar Viktor Orbán a fost foarte curtenitor cu România, avansând chiar propuneri pentru apropierea României de grupul de la Visegrad. Este oare un semn că ar avea un interes direct în România mult mai important decât campania electorală desfăşurată de FIDESZ pe banii contribuabilului maghiar cu mult înainte de declanşarea oficială a campaniei electorale în Ungaria? Mai ales că premierul Ungariei, Viktor Orbán, este foarte bun prieten cu Vladimir Putin, tătucul spiritual al sputnikului, maşina de propagandă rusă. Sunt doar nişte întrebări, la care poate vom avea cândva un răspuns. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În România sunt peste 600.000 de companii înregistrate, din care 6.000 fac, deţin, controlează 61% din businessul total de 285 mld. euro. Din 6.000 de companii, mai mult de jumătate sunt multinaţionale. Businessurile antreprenoriale româneşti pot fi numărate pe degete, iar antreprenorii români care mai sunt în picioare, fără să fie urmăriţi de bănci, furnizori, Fisc, de scheletele din sertare, sunt şi mai puţini.
Ca o concluzie, businessul românesc este plin de antreprenori români, cu o putere a capitalului slabă, care implică şi o putere financiară redusă, care contează prea puţin sau deloc.
Andrei Cionca, de la CITR Group, cea mai mare firmă de insolvenţă din România, spune că businessul românesc stă în două picioare (n.r. - dacă nu chiar direct în şuruburi, fără picioare) depinzând de cele 6.000 de companii care trag toată economia.
Dacă am avea ghinionul ca o parte dintre ele să închidă sau să sufere din punctul de vedere al businessului, creşterea economică din România, cea mai mare din Europa de un an, s-ar transforma într-o scădere dezastruoasă.
De ce avem atât de puţini antreprenori români puternici? De ce atât de puţini antreprenori români care au ajuns în dificultate reuşesc să revină la suprafaţă? Ce ar trebui făcut şi de către cine ca businessul romînesc să nu fie atât de polarizat şi economia să nu depindă de un grup atât de mic de companii? (Mai multe detalii AICI)

Jurnalul:

Procurorii din Munchen ar fi în faza de stabilire a acuzatiilor în ancheta de corupție care vizează gigantul aeronautic AIRBUS. Săptămânalul DER SPIEGEL anunță că publică sâmbătă, 7 octombrie, un amplu articol privind acest dosar.
Tom Enders, care deține cea mai înaltă funcție în executivul companiei AIRBUS INDUSTRIE, citat de Journal de l Aviation, respinge orice act de corupție.
În AUSTRIA contractul pentru achizitia de aparate de luptă EUROFIGHTER, livrate de AIRBUS se află sub anchetă, existînd suspiciunea că s-au plătit 184 milioane de euro comisioane ilegale pentru ,,ungerea” tranzactiei din 2003.
Enders conducea în acea perioadă divizia de aeronautică militară a AIRBUS.
În Romania contractul FRONTIERA legat de Dosarul MICROSOFT se află de mai multi ani în investigațiile DNA , dar filiera AIRBUS a cercetărilor ,,a înghețat”. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Fostul premier britanic David Cameron s-a angajat la First Data Corporation, a anunțat vineri această corporație americană.
Este primul loc de muncă în sectorul privat pentru Cameron, după demisia sa în urma referendumului prin care s-a decis retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, menționează Reuters. Între timp, el a ocupat ca voluntar mai multe funcții neplătite, printre care cel al organizației caritabile Alzheimer din țara sa. Ca și predecesorul său Tony Blair și prin intermediul aceleiași firme, David Cameron a ținut și discursuri plătite.
La sfârșitul mandatelor în fruntea guvernului, și alți politiceni britanici de rang înalt s-au orientat către sectorul financiar, reamintește Reuters. Blair s-a angajat la banca JP Morgan, iar Gordon Brown — și el fost prim-ministru — la firma de management al investițiilor PIMCO. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.