Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider PNL vrea comisie de anchetă pentru foștii miniștri ai Educației

 ministerul educatiei

Recent, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a declarat că anul școlar 2015-2016 va aduce o noutate: elevii claselor a XI-a și a XII-a vor primi manuale școlare gratuite.

Deputatul PNL Radu Zlati consideră că procedând astfel, ”ministrul Educației nu face decât să cedeze la presiunile societății civile, și mai exact celor venite din partea Consiliului Național al Elevilor. Târziu, dar niciodată nu este prea târziu să respectăm legile…”

Zlati cere o comisie de anchetă parlamentară care să cerceteze motivele pentru care foștii miniștri ai Educației nu au dat manuale gratuite și elevilor din ciclul liceal.

”De fapt, procedându-se astfel se pune în practică atât litera Constituției, care prevede la art. 32 (4) că ”Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii”, cât și Legea Educației Naționale 1/2011 care stipula prin art. 69 (4): ”Elevii și profesorii din învățământul de stat si din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite.”

Scandalul provine din faptul că, până acum, nici un Ministru al Educației nu a prevăzut în bugetul ministerului pe care îl coordona, sumele necesare licitațiilor de manuale și tipăririi acestora; sau măcar a retipăririi manualelor aprobate înainte de 2011. Și în lista lungă a miniștrilor care nu au respectat nici Constituția, nici Legea Educației Naționale intră toți miniștrii Educației din 2011 și până în prezent. Este adevărat, Ministrul Cîmpeanu reușește intrarea în legalitate (pe jumătate, deoarece elevii nu vor primi toate seturile de manuale gratuit, ci doar unele dintre ele…), dar întrebarea rămâne: cum explică foștii miniștri ai educației faptul că nu au aplicat prevederile legii?

Consider că Parlamentul ar trebui să constituie o comisie de anchetă parlamentară care să cerceteze împrejurările în care a avut loc această dublă încălcare a cadrului legal, nerespectându-se atât Constituția, cât și Legea 1/2011. Asta până când organele cu atribuții specifice în respectarea legilor din statul român nu se vor autosesiza și nu vor întreprinde demersurile care le sunt specifice.”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției STIRIPESURSE.RO de către Radu Zlati.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.