Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mare FILOSOF către români: 'Dacă nu votaţi, vă pierdeți dreptul de a vă PLÂNGE'

dorusupeala.ro
sectie de votare vot alegeri latrina

Mihai Șora a lansat un apel prin intermediul unui mesaj video pe pagina sa de Facebook, unde i-a îndemnat pe toți românii să-și exercite dreptul de a vota pe 11 decembrie.

"Aveţi obligaţia să mergeţi să votaţi. Altfel, vă pierdeţi dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine", spune Şora, care aşteaptă de la cei pe care îi votează să fie cinstiţi şi competenţi, cinstea fiind "o virtute cardinală".

Mihai Şora precizează că a făcut această înregistrare joi, în ziua Sfântului Nicolae, pentru a le reaminti românilor că au datoria morală să îşi exprime opţiunea, ca să poată spune că sunteţi cetăţeni responsabili, cu drepturi depline, inclusiv acela de a protesta ulterior, dacă vor fi prost guvernaţi.

"Cinstea e o virtute cardinală. Competenţa e un lucru pe care ţi l-ai însuşit prin osteneală şi aplicaţie. Poţi să fii cinstit fără să fii competent. Poţi să fii competent fără să fii cinstit. Sursele lor vin din două părţi deosebite. Eu aştept de la un om pe care-l trimit în Parlament, punând ştampila pe numele lui, să fie cinstit şi competent. Cinstea e un lucru care aparţine r a d i c a l persoanei respective: din capul locului. Competenţa e un lucru pe care şi-l câştigă prin efort. Evident că cinstea este virtutea fundamentală, cea pe care se sprijină competenţa. Un competent care e necinstit e unul care poate să-şi aducă spre interesul lui, într-un fel greu detectabil de către cei din afară, misiunea pentru care a fost trimis şi care nu este de a-şi îngriji propria prosperitate, ci de a se gândi la binele general. Şi de a face tot ce-i stă în putinţă pentru ca acest bine general să se realizeze. Cinstea, în sine, e un lucru lăudabil în orice fel de împrejurări s-ar manifesta", afirmă Şora, în mesajul video.

Citește și: Ce s-a întâmplat în culisele Antena 3 cu Dacian Cioloş: Dana Grecu a făcut public totul

Filosoful spune că o cinste fără competenţă nu duce însă departe: nu poţi să-ţi trimiţi în Parlament un reprezentat care nu înţelege - chiar împins de cele mai bune intenţii - cum anume trebuie să procedeze şi ce anume trebuie să facă pentru a-şi îndeplini misiunea.

"Pentru mine, în momentul de faţă, problematica stânga-dreapta este în întregime irelevantă. În ce mă priveşte pe mine, personal, am să pun ştampila pe buletinul de vot al Uniunii Salvaţi România. Asta e alegerea mea. Nu pot obliga pe nimeni să facă la fel. Dar pot să împărtăşesc lumii punctul meu de vedere.

Cred că e bine să mergem în direcţia de care vorbeam pentru că avem de-a face cu oameni competenţi, care şi-au dovedit competenţa în tot ce-au făcut până în momentul de faţă. Sunt nişte oameni care nu îşi depăşesc limitele - adică nu îşi întind activitatea dincolo de posibilităţile lor, nu au această pretenţie - , iar lucrul pe care îl fac îl fac bine, de la început până la capăt", mai transmite filosoful Mihai Şora.

El mai spune că este important votul, dar este important, de asemenea, să gândeşti înainte de a pune ştampila pe numele ales, să nu o pui la întâmplare.

"Tu îţi alegi, în fond, pe cineva care să-ţi reprezinte ţie interesele şi, pentru ca să-l alegi bine, trebuie să-l cântăreşti, să te informezi, să nu iei votul drept o simplă formalitate. E vorba de soarta ta: tu pe asta pui ştampila! Deci cântăreşte-o bine", mai transmite Şora în mesajul video, arătând că în ziua alegerilor el va avea o sută de ani, o lună şi patru zile şi va merge să voteze.

"Este vorba de soarta mea pentru restul…. cât îmi mai rămâne să mă bucur de viaţă. Voi aveţi obligaţia să mergeţi să votaţi. Altfel, vă pierdeţi dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine. De aceea vă îndemn, oameni buni, să mergeţi duminica viitoare să votaţi: să puneţi ştampila pe numele pe care-l alegeţi VOI: după matură chibzuinţă!", îşi încheie Şora mesajul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.