Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru a EXPLODAT: acuzații de BLAT cu Dacian Cioloș, pentru două ONG-uri importante

blat

Actualul Guvern este sub asaltul mai multor ONG-uri încă de la preluarea mandatului, iar ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Doina Pană, reacționează la atacurile Greenpeace România și Agent Green. Pană susține că a constata cu surprindere că mesajele promovate de aceste ONG-uri sunt similare cu cele promovate de Platforma 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloș și se întreabă dacă nu cumva ONG-urile au început să facă politică.

Citește și: NEBUNIE cu Legea Pensiilor: anunțul lui Dragnea completează punctul 89

Citește și: ALERTĂ - Turcia, ZGUDUITĂ de un cutremur PUTERNIC: Peste 200 de victime - VIDEO

”Am luat la cunoștință, cu mâhnire, felul în care dumneavoastră v-ați poziționat față de declarațiile publice pe care le-am susținut în conferința de presă de marți, 18 iulie 2017, conferință înregistrată integral și postată pe pagina de Facebook a MAP. Nu pot să nu mă întreb, retoric, cum de toate celelalte ONG-uri prezente au înțeles adevărul, numai dumneavoastră nu. Și nu pot să nu mă întreb, tot retoric, cum de mesajul mincinos promovat de dumneavoastră, ONG-uri (apolitice), este același cu mesajul promovat de platforma politică România 100. Având în vedere faptul că, atât în anumite articole de presă, cât și în spațiul public, ați făcut afirmații calomnioase de genul ”Ministerul Apelor și Pădurilor vrea să blocheze/amputeze/închidă aplicația Inspectorul Pădurii”, mă văd nevoită să vă mai explic odată.

Unul dintre principiile în care cred cu tărie și pe care l-am urmat în întreaga mea carieră politică, fie din poziția de parlamentar, fie din cea de ministru, este acela că actul de guvernare nu se poate realiza eficient dacă nu există deschidere la dialog și cooperare inclusiv cu societatea civilă. Dovadă, modul în care am elaborat și realizat Radarul Pădurilor și noul Cod Silvic, având alături echipa de profesioniști de la WWF România.

În aceeași notă, a deschiderii necondiționate față de mediul ONG, în data de 04 iulie 2017, la nici trei zile de la preluarea noului meu mandat de ministru al Apelor și Pădurilor, am organizat o întâlnire cu reprezentanții marilor organizații preocupate de soarta pădurilor. În acea întâlnire, la care și dumneavoastră ați participat, am lansat în discuție cadrul și principiile colaborării noastre. M-am angajat ca, înainte de orice decizie cu impact semnificativ, să vă informez direct, înainte de a o face public, să vă consult atunci când se impune, așezându-vă ca partener al MAP, pe același palier al importanței cu partenerii de dialog social prevăzuți prin lege (patronate și sindicate).

Știți foarte bine că unul dintre cele mai importante puncte ale Programului de Guvernare 2017-2020 din domeniul Păduri, pe care PSD și l-a asumat, îl reprezintă ”Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, operaționalizarea sistemului FMIMS și dezvoltarea sistemului „Radarul Pădurilor” de alertare a instituțiilor cu responsabilități în materie, coroborat cu sistemul 112 pentru transportul de lemn”. În plus, acest obiectiv duce la îndeplinire și o prevedere din Hotărârea CSAT din iunie 2015. Astfel, la preluarea mandatului am vrut să aflu ce demersuri s-au realizat, în acest sens, în ultimii doi ani. Am aflat, cu stupoare, următoarele:

  1. În august 2016, MMAP a făcut uz de date false pentru atribuirea directă către o societate comercială, în mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL în valoare de cca. 500.000 de euro, având ca termen de execuție luna decembrie 2016.
  2. Societatea comercială cu care s-a încheiat contractul nu a putut duce la îndeplinire prevederile contractuale în termenul stabilit din cauza multiplelor solicitări de servicii făcute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini și a cerut în scris prelungirea contractului prin act adițional. Ministrul tehnocrat al Mediului, Apelor și Pădurilor a refuzat acest lucru și contractul a expirat, fără ca dezvoltarea să fie finalizată și recepționată. Continuarea dezvoltării până la obținerea produsului final, după ce contractul a expirat, ar fi reprezentat, conform legislației din România, o ilegalitate.
  3. În cadrul dezvoltării s-a realizat parțial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista tăierile ilegale de pădure. Fără să fie finalizat și, în consecință, fără să funcționeze corespunzător, acest portal a fost făcut public în faza sa de testare, creând confuzie în rândul cetățenilor, ca și când toate alertele pe care le emite ar reprezenta tăieri ilegale. În realitate, din totalul de 5.932 de alerte verificate de către Gărzile Forestiere, doar 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale. Finalizarea acestui portal face parte din dezvoltarea SUMAL, demers compromis la acest moment de acțiunile iresponsabile ale Guvernului tehnocrat, care n-a fost de acord cu încheierea unui act adițional la contract, încât produsul final să poată fi obținut.

 

În spiritul celor convenite cu reprezentanții ONG, marți, 18 iulie 2017, înainte de conferința de presă, v-am invitat la o întâlnire informală, în cadrul căreia v-am adus la cunoștință toate aceste aspecte și v-am asigurat că obiectivul meu, ca parlamentar și ministru, și al Ministerului pe care îl conduc, este acela de a corecta toate disfuncționalitățile și de a continua, în cel mai scurt timp, legal, dezvoltarea SUMAL, care include, printre altele, finalizarea portalului inspectorulpadurilor.ro. În acest sens, v-am informat că am depus plângere penală la PÎCCJ și că așteptăm finalizarea anchetei, pentru a relua procesul de dezvoltare al sistemelor informatice. V-am informat, de asemenea, că am solicitat celeritate în soluționarea cauzei.

Aceleași aspecte le-am explicat și în conferința de presă care a urmat întâlnirii noastre, deoarece pădurile sunt un subiect de interes național și cred că este important ca românii să știe aceste lucruri.

După conferința de presă, dumneavoastră ne-ați atacat și denigrat public, denaturând cu bună știință informațiile prezentate și susținând că intenția noastră este ”de a bloca/amputa/închide aplicația Inspectorul Pădurii”, instigând populația la reacție publică.

În primul rând, subiectul în cauză nu are nicio legătură cu aplicația ”Inspectorul Pădurii”, o aplicație pentru telefonul mobil care le indică utilizatorilor dacă un transport de lemn are sau nu aviz de însoțire. Aplicația a fost lansată anul trecut, funcționează foarte bine și este foarte utilă în a degreva serviciul 112 de apeluri pentru transporturi legale. Ea nu are nevoie de mentenanță proprie, pentru că reprezintă doar o interfață a aplicației ”Radarul Pădurilor” care are serverele protejate la STS, instituție care asigură și mentenanța.

M-am referit, într-adevăr, la portalul www.inspectorulpadurii.ro, a cărei dezvoltare am găsit-o nefinalizată și blocată, dezvoltare pe care dorim s-o reluăm și s-o urgentăm, imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate în plângerea înaintată PÎCCJ.

Având în vedere că, în ciuda tuturor explicațiilor oferite, în ciuda deschiderii mele la dialog și colaborare, dumneavoastră ați ales să denaturați adevărul și să lansați atacuri nefondate, nu pot să nu vă pun la îndoială buna credință.

Atitudinea dumneavoastră nu va afecta, cel puțin în ceea ce mă privește, spiritul deschiderii și dialogului cu societatea civilă. Nutresc însă speranța că dumneavoastră veți reflecta la acțiunile întreprinse în ultimele zile, vă veți gândi la românii care vă urmăresc și vă susțin activitatea, îi veți identifica pe aceia dintre dumneavoastră care aleg calea dezinformării și veți ”cerne singuri bobul de grâu de neghină”. Doar în acest mod cred că putem construi un parteneriat solid, care să genereze beneficii pentru pădurile României. Eu vă asigur că, indiferent dacă îmi veți fi sau nu alături, voi continua dezvoltarea tuturor instrumentelor care contribuie la stoparea și eradicarea tăierilor ilegale”, scrie Doina Pană, în scrisoarea deschisă către cele două ONG-uri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.