Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru din Guvernul Tudose nu înțelege supărarea sindicatelor: 'Să înţeleagă şi ei că noi ne dorim protecţia angajaţilor'

tudose guvern

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat vineri că nu înţelege supărarea sindicatelor, survenită în urma adoptării OUG nr. 82/2017 care dă posibilitatea negocierii contractelor colective de muncă în vederea aplicării măsurilor din noul Cod fiscal de la 1 ianuarie 2018. 

"Eu înţeleg supărarea reprezentanţilor companiilor mici când spun că intervine o muncă în plus. Este normal, este o modificare la Codul fiscal, trebuie să înţeleagă şi ei că noi ne dorim protecţia angajaţilor. Ce nu înţeleg de unde supărarea sindicatelor că noi oferim o posibilitate de a negocia contractele. Este o măsură care era prevăzută şi până acum; în momentul de faţă legea prevede sancţiuni în cazul în care nu se iniţiază această negociere - sancţiuni de la 5.000 la 10.000 de lei. Deci practic ne asigurăm că toţi angajaţii vor fi informaţi cu privire la modificările Codului fiscal şi la ceea ce urmează să facă angajatorul", a precizat Petrea, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro.

Gigi Becali nu scapă de problemele cu justiţia! Patronul FCSB, implicat într-un nou dosar. Acuzațiile la adresa sa sunt grave


El a subliniat că, în momentul de faţă, pentru companiile cu peste 21 de angajaţi, care nu iniţiază negocierea colectivă, există deja sancţiuni prevăzute de la 5.000 la 10.000 de lei, iar ceea ce reprezintă excepţie constă în faptul că sancţiunile au fost extinse şi pentru companiile de peste doi angajaţi. 

"Aceste sancţiuni erau în lege, ele se aplică ca atare. (...) O să facem un document public în care să explicăm paşii pe care o companie trebuie să îi parcurgă, fie din punct de vedere al angajaţilor, fie din cel al angajatorilor. Legea dialogului social specifică faptul că iniţierea negocierii colective trebuie făcută de angajator. În cazul în care ea nu este făcută de angajator poate fi iniţiată în scris, cerută de către sindicat sau de către reprezentantul salariaţilor. Există şi procedura că în cazul în care nu se iniţiază de către angajator angajaţii solicită iniţierea acestei proceduri", a subliniat Gabriel Petrea. 

Ministrul a dorit să aducă astfel anumite clarificări în condiţiile în care în spaţiul public au apărut o serie de informaţii referitoare la amendamentele introduse în OUG nr. 82/2017 cu privire la dialogul social. 

Potrivit acestuia, "până în momentul de faţă, negocierea colectivă era obligatorie pentru companiile cu peste 21 de angajaţi - Legea dialogului social''.

Românii cu credite în lei, 'loviți' de o nouă veste cumplită: Indicele ROBOR a atins un nou nivel record al ultimilor trei ani


''Problema apare la companiile sub 21 de angajaţi care nu aveau această procedură până acum. Iar aici noi am introdus acest amendament pentru a ne asigura că se iniţiază această negociere colectivă, că angajaţii sunt informaţi şi că aceştia, împreună cu angajatorul, vor ajunge la o situaţie în care vor înţelege care sunt efectele modificărilor fiscale. Pentru a ne asigura că nu va scădea sub nicio o formă salariul net, am decis ca aceste amendamente să fie introduse în OUG şi pentru a oferi o protecţie salariaţilor. Ca şi procedură - în momentul de faţă negocierea poate fi şi trebuie să fie iniţiată de către angajator, aşa cum spune legea, acolo unde sunt sub 21 de angajaţi considerăm că se pot invita toţi angajaţii companiei la masă, iar procesul verbal poate fi încheiat cu minim jumătate plus unu din numărul acestora, aşa cum prevede şi legea. În cazul în care, din diverse motive, angajaţii nu se prezintă la negocierea colectivă angajatorul este obligat să facă o notificare către ITM sau un proces verbal în care să spună acest lucru. Dacă aceştia se prezintă, se încheie un proces verbal semnat de angajat şi angajator în care se stipulează lucrurile pe care ei le-au agreat'', a arătat acesta. 

El a concluzionat că, practic, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, toate companiile cu peste doi angajaţi trebuie să îndeplinească această procedură. 

''Deci, practic, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, toate companiile cu peste doi angajaţi - pentru că ne referim la negociere colectivă - trebuie să îndeplinească această procedură şi sunt obligate să notifice la toate sediile pe care le au că se va iniţia o negociere colectivă, la acele sedii se vor prezenţa în cazul companiei cu sub 20 de angajaţi toţi angajaţii, la cele cu peste 20 de angajaţi fie sindicatul reprezentativ, fie reprezentantul salariaţilor şi se va încheia această negociere cu un proces verbal sau cu un contract colectiv de muncă după caz", a detaliat ministrul pentru Dialog Social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.