Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou pact pe Justiție?

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea iohannis tariceanu grindeanu

Când CCR a constatat încălcarea gravă a Constituției, am spus că cineva va trebui să își asume răspunderea politică. Acel cineva a fost (surprinzător) PSD? A primit oare PSD ceva la schimb?

Să începem observând ca existau varii moduri de a pune în brațele lui Iohannis răspunderea susținerii Laurei Kovesi. De la cele dure (propunerea de revocare) până la cele mai finuțe (consultări din care să reiasă că președintele nu va accepta nicio revocare). Și, totuși, ministrul Justiției a luat această decizie asupra Guvernului. Gestul lui a fost, clar, politic. Nu este clar dacă avea dreptul legal să facă o evaluare tehnică a procurorilor. În orice caz însă, concluzia nu a fost una tehnică. A fost una de oportunitate, adică politică.

Nu este nici un act de dizidență solitară; dacă ar fi fost, Toader era deja răstignit în sălile de ședință ale PSD. Plus, premierul Grindeanu a reacționat binevoitor.

"Ministrul Justiției are autoritatea legală, experiența profesională și căderea morală pentru a face această evaluare și pentru a recomanda măsurile necesare. Premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activității procurorilor, pe care a decis să o instituie domnul ministru al Justiției", spune un comunicat al Guvernului.

Ce primește în schimb PSD? La prima vedere, își rezervă dreptul de a monitoriza activitatea Guvernului și a cere revocări de șefi de parchete dacă este cazul. Putem spune și că evită o criză politică ce putea fi speculată de președinte. Deși, la fixația pe care o are PSD cu Iohannis, nu cred că ăsta a fost motivul.

Cine este mulțumit și cine este nemulțumit?

Klaus Iohannis este mulțumit.

"Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenţie Constituţia şi legile, Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub ochiul ministrului Justiţiei. Ceea ce e un lucru bun şi chiar mă aştept de la ministrul Justiţiei să sprijine Ministerul Public, pe procurorul general, pe procurorul şef al DNA, pe procurorul şef al DIICOT", a spus președintele.

Citiți și: Klaus Iohannis, reacție după EVALUAREA lui Tudorel Toader: 'Cu siguranță îi va monitoriza' / VIDEO

Mai mulți membri PSD, văzuți mai degrabă ca apropiați ai luptei anti-anti-corupție, se arată nemulțumiți. Nemulțumite au fost și televiziunile apropiate PSD.

Dar nici susținătorii DNA nu se arată neapărat mulțumiți.

Citiți și:

Omul care a împins DNA într-o anchetă neconstituţională, atac la ministrul Justiţiei

Decizie de ultim moment! Protestatarii #Rezist ies la atac după discursul lui Tudorel Toader

În sfârșit, PSD, prin vocea oficială a lui Adrian Dobre, spune că există o contradicție între argument și concluzii dar că partidul își asumă această contradicție.

Citiți și: Poziția OFICIALĂ a PSD după ce Tudorel Toader a refuzat revocarea lui Kovesi și Lazăr

Un nou pact?

Așadar, cei mai mulțumiți sunt Toader, Iohannis și Grindeanu. PSD nu este oficial nici mulțumit nici nemulțumit dar binecuvântează mormăind decizia ministrului Justiției. Între timp, radicalii din ambele tabere protestează.

Dacă ar exista un pact între PSD și Iohannis... fix așa ar arăta reacțiile.

Să mergem mai departe cu această ipoteză. Câtă încredere avem în politicienii noștri? Oare pot Iohannis și Dragnea să aibă o discuție rațională și așezată? Poate că da - poate că nu. Dacă nu, merită să observăm că Tudorel Toader a discutat atât cu ambasadorul american Hans Klemm (27 martie, București) cât și cu comisarul pentru statul de drept Frans Timmermans (28 martie, Bruxelles). Toader este potrivit atât pentru a exprima dorințele PSD într-un limbaj de salon, cât și pentru a explica lui Dragnea beneficiile unui eventual pact.

Dacă există un nou pact (și deocamdată e prematur pentru concluzii definitive) PSD pierde posibilitatea de a juca o carte politică riscantă și (parțial) suportul unor grupuri media și politice. Dar primește, în schimb, binecuvântarea pentru o poziție mai puternică în față unor eventuale intervenții DNA în procesul legislativ. Ca să fiu clar, Iohannis este primul lider politic din zona anti-corupție care susține că Ministerul Justiției trebuie să aibă un rol în a ține în frâu DNA. Până acum, logica era că MJ reprezintă temuta și urâta influență politică iar DNA nu are nevoie de frâu.

Nu am date să îmi dau seama ce este bine și ce este rău pentru PSD. Dar, dacă există un pact, PSD ar da semne că re-devine partidul capabil să facă calcule raționale pe termen lung în loc să se arunce înainte "noaptea ca hoții". Dat fiind că PSD guvernează, ar fi o evoluție binevenită. Dar să nu fim optimiști prea devreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.